Croissants

P1030093 P1030103 P1030106 P1030109 P1030112 P1030113 P1030115

Den här veckan har jag funderat på vad min pojkvän skulle tycka mest om. Var ganska svårt eftersom han tycker om nästan allt. Kom ändå fram till att han skulle välja något salt framför sött så det blev croissanter med ostfyllning. Han verkade tycka om dem, åt just upp sin fjärde. Hehe.

Getostcroissanter (20-25st)

Söndagsfrukost eller kvällsmål. Kan fyllas med ost, rökt skinka, choklad eller vad man råkar vara snål på. Jag serverade mina getostcroissanter med en klick fikonsylt och en kopp te. Perfekt såhär en lördagkväll då man vill lyxa till det lite. Det här är första gången jag gör croissanter. Receptet lät lite krångligt men det var värt mödan!

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 1 påse torrjäst
  • 2 tsk salt
  • 150 g smör
  • ½ dl socker
  • 1,2 l mjöl
  • 100 g margarin till kavling
  • 1 vispat ägg till pensling
  • Getost (parmesan går också eller vad som råkar finnas i skåpet..)

1. Blanda torrjästen i fingervarm mjölk. Tillsätt salt, mjöl, socker och mjukt margarin. Knåda degen jämn och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

2. Kavla ut degen på ett mjölat underlag till en rektangel. Täck halva degen med ett lager margarin. Vik degen en gång, tryck fast kanterna och kavla ut degen till ursprunglig storlek. Vik degen nu tre gånger och kavla sedan ut degen till ursprunglig storlek. Fortsätt kavla ut på samma sätt 2-3 gånger. Använd en baksporre till att skära degen till en jämn rektangel. Skär sedan ut 10cm breda slingor av degen. Skär ett snitt genom degenslingorna så att det bildas två trianglar av varje. Sätt lite ost på varje slinga och rulla degen till små “horn”.

3. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme. Pensla hornen med det vispade ägget och grädda hornen i ca. 10min i 200 grader.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s