Bagels

P1030337bP1030341b

Första gången jag gör bagels! Dom blev jättegoda. Som fyllning hade jag prosciutto, buffalo mozzarella, pesto, soltorkad tomat och färsk oregano. SÅÅ gott! Men kom ihåg. Lägg olja eller vatten på bakplåtspappret för att undvika att dom fastnar. Jag var tvungen att riva bort typ hela bottnen då pappret hade fastnat. Hehe.

 

Bagels

  • 25 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2,5 tsk salt
  • 2 msk flytande honung 
  • 8,5 dl vetemjöl special
  • 5 dl fullkornsvetemjöl
  • vatten till kokning

Pensling och garnering

  • 1 vispad äggvita
  • 1 dl solrosfrön, linfrön, pumpafrön, vallmofrön eller riven ost.

 
– Receptet är beräknat för 12 bagels.

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara seg och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i ungefär en timme.

2. Mjöla under tiden ett bakbord. Då degen jäst, dela den i 12 bitar och forma bitarna till runda bullar. Tryck ut ett hål i mitten av bullarna, snurra degbiten runt fingret så att ringen blir tillräckligt stor. Jäs bullarna under bakduk på en plåt i cirka 45 min.

3. Koka upp vatten i en stor kastrull.Sätt ugnen på 175 C. Koka degringarna i vattnet, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk. (Man kokar bagelsen för att få en fin skorpa, så att ytan blir lite krispig.)

4. Lägg bagelsen på  plåten med bakplåtspapper och pensla med äggvita. Strö över frön eller ost. Grädda mitt i ugnen i 20-25 min.

Bagels

  • 25 g yeast
  • 5 dl warm water
  • 2,5 teaspoons salt
  • 2 tablespoons honey
  • 8,5 dl flour
  • 5 dl whole wheat flour
  • water for boiling
  • 1 whisked eggwhite
  • 1 dl poppy seeds, sesame seeds, sunflower seeds, or grated cheese.

 
– This recipe makes 12 bagels

Directions

1. Mix the yeast with the warm water, salt and honey. Mix the mixture using the dough hook and add flour. Mix for 5 minutes.Let it rise for one hour.

2. Transfer the dough to a lightly floured work surface. Cut the dough to 12 pieces. Roll each piece to round buns. Press a whole in each bun with your finger. Let the bagels rise for 45 minutes.

3. Boil some water in a large pot. Preheat oven to 175 C. Boil the bagels for 2-3 minutes per side. Let them dry on a towel.

4. Put the bagels on a baking sheet and brush the bagels with the eggwhite. Sprinkle the toppings on the bagels and bake for 20-25 minutes until golden brown.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s