Princess cake

P1030379 P1030436

Tamtadadadaaaa! Snart är det min födelsedag! På måndag. Brukar börja påminna folk om min födelsedag på sommaren redan. Det där med åldern tänker jag inte så värst mycket på (än). Tänker mera på att jag får baka en fin tårta, fira med vänner och att folk är extra snälla mot en. Och så sjunger folk åt en! Haha, kul. Tycker att det borde firas en hel vecka egentligen.

Firas görs det redan i helgen. Bästa firandet händer hemma hos mamma och pappa. Vi har gjort skaldjurssoppa, bröd och en fin tårta. Yumyum.

Här kommer receptet till min födelsedagstårta.

Min födelsedagstårta (prinsesstårta)

Ingredienser

Tårtbotten

  • 300 g ägg 
  • 150 g strösocker 
  • 150 g vetemjöl 
  • 50 g smör, smält 
  • 5 g bakpulver

Vaniljkräm

  • 500 g mjölk
  • 2 st vaniljstång
  • 120 g äggulor
  • 125 g strösocker
  • 40 g maizena
  • 50 g smör

Övrig fyllning och topping

  •  250 g vispgrädde
  • 100 g kvarg
  • 100 g frysta jordgubbar
  • 500 g svart marsipan
  • 50 g vitchoklad

Choklad

Smält vitchokladen över ett vattenbad. Använd en sprits till att spritsa snirklar och olika mönster av chokladen på ett bakplåtspapper. Ha i frysen i några timmar.

Kakan
Värm ugnen till 180 grader.
Koka upp vatten som ska fungera som vattenbad.Går lättas om du väger upp allting i början i olika skålar. Börja med att sikta ihop vetemjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker i en skål över vattenbadet tills blandningen är ca 40 grader. Ta bort skålen. Lägg skålen med smör över vattenbadet så att smöret smälter. Fortsätt vispa ägg och socker till rumstemperatur.  Sikta ner vetemjölsblandningen i äggsmeten under omrörning och vänd ner smöret. Blanda. Fördela smeten i en rund form och grädda i 20-25 min. Låt svalna.

Vaniljkräm
Koka upp mjölk med delade vaniljstänger och 50 g av sockret. Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna och sätt fröna i mjölkblandningen. Vispa äggulor med resten av sockret och maizena. Vänd ner i mjölkblandningen. Koka upp krämen under ständig omrörning. Ta bort kastrullen från värmen då krämen tjocknat och blanda ner smöret. Sila krämen och kyl.

Sätt ihop kakan

Vispa grädden. Ta hälften av grädden och blanda med kvarg och jordgubbar. Dela tårtbotten i 3 delar.

Använd underdelen som underdel i tårtan men vänd den upp och ner. Bred över ett tunt lager med vaniljkräm på bottnen. Spritsa en ring med vaniljkräm på botten och fyll med jordgubbsblandning i mitten. Lägg på ännu en botten och bred på vaniljkräm och ovanpå jordgubbskräm, forma en liten kulle. Lägg på sista bottnen med den skurna sidan uppåt, bred på grädde tills du nått önskad kupolform.Täck alla synliga delar av botten med grädde.

Kavla ut marsipanen till en stor cirkel och lägg på försiktigt som ett lock, forma med händerna så att det inte blir veck. Dekorera med choklad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s