Cognac gingerbread

Första gången vi gjort egen pepparkaksdeg! Blev faktiskt riktigt lyckade. Blev en lite annorlunda smak med konjak i. Gjorde också Ernsts ädelostbollar med pepparkakssmul. Bra tilltugg till glöggen. Nästa år ska jag testa att göra egen glögg. Lite synd att jag inte hann göra så mycket den här julen, har haft ganska mycket annat att göra. Blir väl att köra på lite nyttigare grejer i början av året, men det kommer senare. Tänker njuta av julmaten, julstämningen och att bara vara tillsammans med familjen. Så kul med julafton imorgon! GOD JUL ALLA!

Pepparkakor med konjak

  • 140 g farinsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1/3 dl mörk sirap
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malet pomeransskal
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 msk konjak
  • 90 g smör
  • 1 tsk bikarbonat
  • 300 g vetemjöl
  1. Koka upp socker, sirap och vatten. Tillsätt kryddorna och konjak. Blanda och häll över blandningen i en skål som du lagt smöret i. Rör om tills smeten är jämn. Låt kallna.
  2. Blanda ihop mjölet med bikarbonat och tillsätt i sirapblandningen. Kör degen i en matberedare tills degen blivit jämn och klumpfri.
  3. Låt degen vila över natten i kylen.
  4. Baka ut degen på mjölat ett bakunderlag och ta ut pepparkakor med valfria mått. Använd en stekspade till att föra över pepparkakorna till en bakplåtsklädd plåt. Grädda pepparkakorna i 200 grader i 5-7 minuter.

Ernst Ädelostbollar (modifierat)

  • 100 g auraost
  • 1 dl kvarg
  • 100 g valnötter
  • 20 pepparkakor
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 msk konjak
  1. Blanda ost, kvarg och nötter. Använd en mixer och mixa en stund tills blandningen fått en jämn konsistens. Blanda i konjak.
  2. Krossa pepparkakorna i en matberedare. Blanda smulet med sesamfrön.
  3. Forma små bollar av ostsmeten och rulla i pepparkakssmulet. Ställ i kylen tills de blivit fasta.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s