Berry-mousse cake with chocolate frosting

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glad påsk! Var ju bara tvungen att sätta en liten gul kyckling brevid tårtan då jag fotade. Riktigt nöjd med bilderna. Kakan är ju rätt liten (12cm form), om man vill göra en större version så är det bara att dubbla receptet. Rekommenderas!

Påsken började verkligen bra måste jag säga. Hade romantisk påskmiddag för två hemma hos oss igårkväll. På menyn fanns mango-kräftstjärtsröra på malax limpa, laxmedaljong med stekt sparris, duchessepotatis och västerbottensås och som final min bärmoussetårta. Allt var jättegott! 🙂 Fortsatte kvällen med veteöl och kortspel. Härligt. Idag fortsätter vi påskfirandet då min bror kommer på besök. Ska till en ölrestaurang ikväll och kanske en timme bowling skulle passa bra? Måste bara kolla om vad som är öppet idag. Bara roliga grejer på schemat i helgen. Woho!

Bärmoussetårta med chokladfrosting

Ingredienser

Kakan:

  • 50 g smör, mjukt
  • 50 g socker
  • 50 g mjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vanilj
  • 1 ägg

Mousse:

  • 250 g frysta bär, t.ex. blåbär, hallon, jordgubbar
  • florsocker efter smak
  • 2 gelatinblad
  • 2 äggvitor
  • 75 g socker
  • 1,5 dl grädde, vispad

Frosting

  • 125 g mörk choklad 70%, fint hackad
  • 0,75 dl grädde
  • 50 g philadelphia
  • 1 msk honung
  • 0,5 msk smör
  • 1 nypa salt

Gör så här

Kakan:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker ljust och fluffigt på medelnivå. Tillsätt ägg, mjöl, bakpulver, vanilj och vispa på låg nivå till en jämn smet.

2. Smörj en form (12 cm) och häll i smeten. Grädda i ugnen i 15-20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt svalna. Dela kakan i fyra delar då kakan svalnat.

Mousse:

1. Koka upp de frysta bären i en kastrull. Tillsätt florsocker efter smak – det behöver inte vara mycket eftersom marängen är söt. Mixa bären och sila purén. Tillsätt gelatinbladen i den varma bärpurén och rör om. Låt svalna.

2. Vispa äggvitorna i en ren och torr skål. Tillsätt socker lite i gången och vispa tills du fått ett glansigt, fast skum.

3. Vänd i bärpurén och sedan grädden. Blanda inte mer än det behövs.

4. Lägg den första bottnen i formen och bred ut ett ganska tjockt lager med bärmousse. Gör samma sak med två följande bottnar. Sätt på den sista kakbottnen som lock och ställ i frysen i minst 40 minuter.

5. Gör frostingen medan kakan är i frysen.

Frosting

1. Koka upp grädde, honung, salt. Häll den varma blandningen över chokladen i en skål. Rör om tills chokladen smält och vispa sedan i philadelphian och smöret. Låt stå en stund i kylen.

2. Ta ut kakan ur frysen en stund före servering och bred frosting över kakan. Forma frostingen genom att göra cirklar med bladsidan av en kniv och dra ut toppar. Servera direkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s