Hazel-almond cupcakes with chocolate ganache

Igår gjorde jag cupcakes med smak av hasselnötter och mandel med en chokladfrosting och kanderade nötter. Otroligt nog fanns allt jag behövde hemma i skåpen. Snart är allt mjöl, socker och annat slut. Får fylla dem igen på hösten, hehe.  De malda nötterna gav en ganska häftig smak. Och kanderade nötter är ju så söta och goda. Receptet är för fem normalstora cupcakes. Kom ihåg att göra nötterna före cupcakesen!

Har ni förresten märkt hur fint det börjar bli ute? Det har iaf jag! Har varit så fint och soligt ute. Det förtjänar vi nog efter en så mörk vinter. Bokade förresten flyg till Budapest idag. Fyra nätter i slutet av augusti. Det blir nåt att se fram emot. I juni ska vi dessutom på en solresa någonstans. Blir antagligen en sista-minuten resa. Bäst skulle det vara om man själv skulle boka flyg och hotell och skippa chartern. Hmm.. Kanske Kroatien? Italien? Åh, vad det än blir så blir det säkert underbart.

Hasselnöt-mandelcupcakes med chokladganache och kanderade nötter

Ingredienser

Cupcakes

  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 25 g hasselnötter
  • 25 g mandel
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Mixa nötterna till pulver i mixer.

3. Blanda nötter, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.

4. Rör i mjölken.

5. Fyll fem stycken pappersformar 2/3 med smet.

6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. 

7. Låt svalna. Medan cupcakesen svalnar kan du ta fram de kanderade nötterna och hacka dem till små bitar.

 

Kanderade nötter

Ingredienser

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl socker
  • en nypa havssalt
  • 1 msk vatten

Gör så här

1. Värm socker och salt i en stekpanna utan att röra om.

2. Tillsätt nötterna då sockret smält och rör ihop. Häll på vattnet och låt det avdunsta.

3. Häll blandningen på bakplåtspapper och låt stelna.

Chokladfrosting

Ingredienser

  • 75 g mörk choklad, 70%
  • 1 dl grädde
  • En klick smör

Gör så här

1. Koka upp grädden i en kastrull.

2. Bryt chokladen i en skål och häll på grädden. Tillsätt smöret.

3. Rör om tills chokladen smält. Låt stå i rumstemperatur i 30 min.

4. Vispa blandningen med elvisp (frostingen blir fluffigare då).

5. Spritsa eller bred ut frostingen och strö på de kanderade nötterna. Servera!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s