Semlor

Ännu ett recept på riktigt goda semlor. 🙂 Var så sugen på focaccia så jag gjorde focaccia-inspirerade semlor (nyttigare också) med olika sorters fyllningar. Focaccia fylls ofta med tomat, rosmarin och oliver och en generös skvätt olivolja. Grundreceptet är superenkelt och de behöver bara jäsa en gång. Är goda som sådana eller med smör och en god gräddost.

Foccacia-inspirerade semlor

Ingredienser ca 10 st

  • 12,5 g jäst
  • 2,5 dl vatten, ca 42 grader
  • 0.5 dl mjölk
  • tsk salt
  • 0.5 msk honung
  • 1 dl rågmjöl
  • 1,5 dl fullkornsvetemjöl
  • dl vetemjöl
  • Olivolja

Tips på fyllningar: Valnötter, körsbärstomater och basilika, färsk rosmarin, parmesan, soltorkad tomat och oliver.

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke.Blanda vatten och mjölk och häll över jästen.Rör om så att jästen löser sig.Tillsätt salt och honung.

2. Rör ner fullkornsvetemjöl, rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara ca 0,5 dl till utbakningen).

3. Arbeta snabbt ihop den lösa degen.

4. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1–1 ½ timme. Den ska bara jäsa en gång.

5. Strö ut ca ½ dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut den lösa degen. Degen ska inte knådas, då försvinner jäsbubblorna.

6. Platta försiktigt och lätt ut degen med handen.Skär snabbt degen i  smala remsor. Dela varje remsa i 2–3 delar. 

7.  Lägg bröden (de är fortfarande lösa) på plåtar med bakplåtspapper.Tryck ner fyllningen så att den täcks. Ringla över olivolja.

8. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna något.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s