Rhubarb-Caramel Pie

Söndagkväll. Solen lyser fortfarande högt uppe och det har varit jättevarmt. Det gör det svårt att koncentrera sig på viktiga grejer som studier. Igår var det restaurangdag i Helsingfors. Det betyder att vem som helst får sätta upp små stånd och sälja allt från pulled pork till cupcakes. Spenderade hela dagen i centrum. Sen kollade vi hockey och eurovision. Nederländerna var absolut min favorit! Danmark var väl helt okej. Idag har jag gjort en kaka med rabarber, pecannötter och karamell. Har tidigare bara gjort rabaraberpaj och rabarbercrumble så det var kul att göra nåt nytt. Passade bra med söt karamell och sur rabarber. Servera med vaniljglass. 🙂

Söt rabarber-karamellpaj

Ingredienser

  • 1.2 dl socker
  • 1.5 dl skuren rabarber i bitar
  • 0.5 tsk citronskal, rivet
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk smör
  • 1 dryg dl farinsocker
  • 1 msk apelsinjuice
  • 1 dl pecannötter
  • 1 ägg
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 krm vanilj
  • en nypa salt
  • 1 halv burk creme fraiche
  • 2.4 dl mjöl

Gör så här

1. Blanda rabarber med citronskal, citronsaft och 2 msk socker.

2. Värm 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt farinsocker, apelsinjuice. Rör om tills karamellen börjar tjockna i ca 7 min. Häll karamellen i formarna.

3.Strö pecannötter över karamellen och lägg rabarberblandningen ovanpå.

4. Vispa 0.6 dl mjukt smör och socker med elvisp på mediumnivå. Tillsätt ägget. Varva mjöl och creme fraiche. Överarbeta inte degen.

5. Häll smet i formen, jämna smeten med en kniv och ta bort överloppssmet.

6. Grädda i ugnen i 20-30 minuter i 175 grader. Låt svalna på galler i 10 minuter. Lossa kakan från formen genom att dra en kniv längs med kanten. Vänd kakan upp och ner på ett fat. Servera med glass.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s