Rose cake

Fyllde år den här veckan och smällde till med en fest igårkväll. Min födelsedag hör nog till de roligaste dagarna på året. Hoppas att jag alltid kommer att vara lika excited över min födelsedag! Presenter, uppmärksamhet och fest, vad är nu bättre än det? Haha. Tycker om att planera och fundera långt på förhand, det känns lika kul som själva festen.

Den här gången hade jag bestämt mig för att göra en tårta med flera bottnar och fin dekorering. Har suttit och kollat youtube-videor om hur man spritsar olika mönster och jag föll pladask för dom här rosorna. Den här kakan är bra om man ordnar en stor fest med mycket folk, den räcker nämligen ganska långt. En stor tårta med fyra bottnar och massor med frosting betyder att man inte behöver ta så stor bit. Mäktigt men sååå gott. Blir glad bara jag tänker på den, haha.

Rostårta

Chokladbottnar (2st)

Ingredienser

  • 30g kakao
  • 0,5 dl starkt kaffe
  • 0,5 dl hett vatten
  • 200g mörk choklad, 70%
  • 200g smör
  • 4 ägg
  • 300g muscovado
  • 175g vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt bakplåtspapper i två runda formar (24cm) och smörj dem med smör.

2. Blanda kakao, kaffe och vatten i en skål. Ställ åt sidan.

3. Smält smör och choklad i en skål över en kastrull med kokande vatten.

4. Vispa under tiden ägg och muscovado i några minuter.

5. Sikta mjöl och bakpulver och vänd i äggsmeten. Rör om försiktigt. Blanda i choklad- och kakaoblandningen.

6. Fördela smeten i formarna och grädda i 25-30min eller tills en provsticka kommer ut torr.

Vaniljbottnar (2st)

Ingredienser

  • 110g smör
  • 1krm vaniljpulver eller vanilj från en vaniljstång
  • 2,4 dl socker
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • en nypa salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 dl mjölk

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt bakplåtspapper i två runda formar (24cm) och smörj dem med smör.

2. Vispa smör, vanilj och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget.

3. Sikta mjöl, bakpulver och bikarbonat i en annan skål.

4. Tillsätt hälften av mjölken och hälften av mjölblandningen, rör om. Tillsätt resten och rör till en jämn smet.

5. Fördela smeten i formarna och grädda i 20-25min eller tills en provsticka kommer ut torr.

Kvargfyllning

Ingredienser

  • 200g kvarg
  • 3 dl grädde
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal från en citron, saft från en halv

1. Vispa grädden hård, tillsätt socker och vaniljsocker, Blanda i kvarg och citronsaften och det rivna skalet.

Smörkräm

Ingredienser

  • 220g smör, osaltat, rumstempererat
  • 5-6 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • en nypa salt
  • Upp till 4 msk grädde eller mjölk

1. Sätt degkrokar i elvispen och vispa smöret mjukt. Sikta i florsocker och vispa till en jämn kräm. Tillsätt vaniljextrakt, salt och 2 msk mjölk. Vispa 3 minuter. Om krämen är för tjock kan man tillsätta mer mjölk, om den är för lös är det bara att tillsätta lite mer florsocker.

Sätt ihop kakan

  • 1 dl citronvatten eller apelsinsaft

Färskostfrosting:

  • 200 g färskost
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 5-6 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • Rivet skal från citron
  • 1 msk citronsaft

1. Vispa ihop ost, smör, vanilj och citronsaft och skal. Vispa i florsockret. Ställ åt sidan.

2. Fukta bottnarna med lite citronvatten eller apelsinsaft. Lägg första bottnen med uppsidan ner och lägg på fyllning. Gör samma med följande två bottnar. Lägg på sista bottnen med uppsidan neråt och täck kakan med färskostfrostingen.

3. Spritsa rosorna. Börja med att spritsa lite smörkräm rakt neråt och rör dig långsamt runt mittpunkten. Det är bäst att öva lite först på en tallrik före man börjar på kakan. Spritsa små stjärnor om det lämnat mellanrum. Jag använde mig av en Kaiser 38-1 11mm och Kaiser 51-0 15mm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s