Caramel-chocolate truffles

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA              OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hallöj. Hur står det till? Bara bra med mig, tack. Påskhelgen på kommande och jag ser sååå fram emot att tuffa hem med tåget till Vasa. Var hemma senast i februari tror jag, alldeles för länge sen. Ser fram emot att få laga god mat tillsammans med familjen, baka något gott, strosa runt på stan, ta slöa promenader.. Skönt. Förra helgen firade vi Jonna som är nyutexaminerad jurist. Gjorde dessa praliner till festen och dom gick åt snabbt! Supernöjd med resultatet. 🙂

Det här receptet är genialt. Både enkelt och snabbt att göra. Behöver jag säga det? Ja, dom är dessutom otroligt goda. Det roliga med praliner är att man kan doppa/rulla dem i vad man vill. Olika sorters choklad (eller varför inte en blandning?), nötter, kokos, godiskross, gummibjörnar?  …det är bara att låta fantasin flöda!

 

Salt karamell-chokladpraliner

(35 st)

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 150 g strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0.5 tsk vaniljextrakt
  • 15 g muscovadosocker
  • 15 g smör, osaltat
  • en nypa havssalt

Valfri topping

  • kakaopulver
  • mjölkchoklad
  • vit choklad
  • hackad mandel/hasselnöt
  • kokosflarn

Gör så här

  1. Lägg chokladen i en värmetålig skål, ställ åt sidan.
  2. Lägg strösockret i en stekpanna över medelhög värme. Använd en träslev till att dra sockret mot mitten så att sockret smälter jämnt. Häll i hälften av grädden, vaniljen och muscovadon då sockret smält helt och hållet och fått en fin gyllenbrun färg. Det kommer att bubbla upp så ta det långsamt, rör om. Häll i resten av grädden. Om karamellen är klumpig kan man ha den stund över värme tills allt har smält. Då karamellen är jämn och slät tillsätt smör och havssalt, rör om.
  3. Häll den heta karamellen över chokladen och rör om tills chokladen smält. Ställ i kylen tills blandningen är så fast att man kan rulla bolla av den.
  4. Ställ fram bakplåtspapper på bordet och rulla små bollar av chokladblandningen. Om man vill slippa lätt undan går det snabbast att rulla bollarna i krossade nötter, kokosflarn eller kakaopulver. Om du har tid (och är chokladfantast) kan du smälta din favoritchoklad över ett vattenbad, låta det svalna en stund och sedan rulla chokladbollarna i den smälta chokladen. Sen är det bara att ställa i kylen fram till servering.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s