Vanilla layer cake with petal frosting

BildBildBildBild

Helg, sköna helg. Inledde helgen med standupkväll på Apollo med bl.a. André Wickström. Borde gå och kolla på standup oftare, slår lätt en fredagkväll i soffan. Speciellt då regnet öser ner ute. Riktigt tråkigt majväder, hoppas att det blir varmare snart. Vill att den här sommaren ska vara full med spontana upptåg. Ibland blir man lite för bra på att planera in grejer istället för att ta vara på nuet. Fånga dagen eller hur var det? Ikväll blir det i alla fall eurovisionstudio med syrran, hehe. Heja Österrike!

Var på examenskaffe idag hos Esas föräldrar där det bjöds på bl.a denna rosa tårta. Skulle egentligen ha gjort den i vitt/grått/svart men färgen blev grågrön (inte så fresht) så det fick bli rosa istället. Lite girly men fin blev den i alla fall. Har länge sett fram emot att baka med rabarber, det blir så otroligt gott! För att inte tala om jordgubbar och alla frukter som är i säsong. Har på känn att det kommer att bli en hel del bakning i sommar. Anyone care for a piece?

 

Vaniljtårta med rabarber-jordgubbsfyllning

Ingredienser

  • 355 g mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljextrakt
  • 2,25 dl mjölk
  • 225 g smör
  • 300 g socker
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två formar (20cm).
  2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Blanda mjölk och vaniljextrakt i en kopp.
  3. Vispa smör och socker ljust och fluffigt, i minst 5 min. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje.
  4. Varva med mjöl- och mjölkblandning under vispning (låg nivå). Häll kaksmet jämnt i formarna.
  5. Grädda i ugnen i 30-35 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt svalna i formarna i 15min. Ta kakorna ur formarna och låt svalna helt på galler. Gör rabarber-jordgubbskrämen medan kakan svalnar.
  6. Dela båda kakorna med en vass kniv. Jämna toppen om den höjts mycket i ugnen. Gör fyllningen,
  7. Fördela fyllningen jämnt mellan kakbottnarna. Lägg på den fjärde kakbottnen som lock. Gör frostingen.
  8. Bred på ett jämnt lager med frosting på sidorna och toppen av kakan.
  9. Ta tre skålar och fördela kvarvarande frosting i skålarna, färga frostingen med hushållsfärgen i tre nyanser.
  10. Lägg frostingen i tre olika spritspåsar med likadan tyll (eller en färg åt gången i en sprits om du bara har en tyll).
  11. Börja med att spritsa små rundlar uppifrån ner på kakans sida (en rad åt gången!). Ta en liten sked och dra ut frostingen åt sidan. Fortsätt med att spritsa rundlar brevid och dra ut, fortsätt på samma sätt runt kakan. Spritsa på samma sätt på kakan från kanterna in till mitten.

 

Rabarber-jordgubbskräm

  • 400 g rabarber
  • 100 g jordgubbar
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  1. Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Häll allt i en stor kastrull.
  2. Låt puttra i ca 15min. Häll bort lite vätska om det blivit vattnigt. Låt svalna.

 

Fyllning

  • 3,5 dl rabarber-jordgubbskräm
  • 2 dl grädde
  • 1,5 dl kvarg
  • socker efter smak
  1. Vispa grädden. Tillsätt rabarber-jordgubbskräm och kvarg. Blanda om till en jämn smet. Smaka av med socker.

 

Frosting

  • 300 g philadelphia
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 200 g florsocker
  • saften av en citron
  • röd hushållsfärg
  1. Vispa philadelphia krämigt. Tillsätt det mjuka smöret och florsocker. Smaksätt med citron och vispa till en jämn frosting.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s