White and blue princess cake

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hejhalå! Min fyra dagars ledighet håller på att ta slut. Njuter av sista kvällen med en skål popcorn, Esa och en film. Har varit en fullspäckad helg med familjen med bl.a. restaurangbesök, tårtkalas, utekväll med syskonen och annat kul. Jens fyller hela 30 nästa vecka så jag gjorde en prinsesstårta som är hans favorit. Måste erkänna att det tänkte går riktigt dåligt med tårtan. Första marsipanlocket jag gjorde var alldeles för tunt och grädden började sippra igenom lite här och där, den var dessutom riktigt ful. Esa fick hoppa på cykeln till affären efter mer marsipan som räddade tårtan i sista sekund. Slutet gott, allting gott! Efteråt delade vi på en skumppaflaska i centrum och hade sedan photobooth-session hos Jonna, alltid lika kul att upptäcka bilderna senare, hehe 😀

 

Prinsesstårta

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • 1,5 dl mjöl
  • 0.75  dl maizena
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 apelsin

Vaniljkräm

  • 4 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl socker
  • 7 äggulor
  • 1 dl maizena
  • 70 g smör

Fyllningen

  • Vaniljkrämen
  • 4 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl rabarber-jordgubbskompott

Locket

  • vit och blå marsipan

 

Kakbottnarna

Gör så här

  1. Smörj och bröa två formar (20cm). Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt.
  3. Blanda bakpulver, mjöl och maizena i en skål.
  4. Tillsätt mjölblandningen och rör om försiktigt.
  5. Fördela smeten i formarna och grädda i ugnen i 20-25 min eller tills en provsticka kommer ut torr.
  6. Låt svalna på galler (gör vaniljkrämen under tiden). Skär bottnarna på häften så att du får fyra bottnar.
  7. Fukta bottnarna med saften från en apelsin.

 

Vaniljkräm

  1. Ställ en metallbunke i kylen.
  2. Skrapa ut vaniljen ur vaniljstången och lägg vaniljen och vaniljstången i en kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp.
  3. Vispa socker, ägg och maizena fluffigt. Häll mjölkblandningen över äggskummet under vispning.
  4. Ta ut metallbunken ur kylen och häll i vaniljkrämen direkt då den börjat tjockna. Om det bildats klumpar går krämen fortfarande att räddas genom att sila krämen. Tillsätt smöret, rör om och låt svalna.

 

Fyllning och finish

  1. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och blanda hälften av grädden med vaniljkrämen.
  2. Bred på rabarberkompott över första bottnen och vaniljkräm ovanpå. Forsätt på samma sätt med två följande bottnar.
  3. Lägg på den sista bottnen och bred på resterande grädde över hela kakan.
  4. Kavla ut den vita marsipanen på ett bakbord med överströdd florsocker på. Lägg på locket på tårtan och skär bort kanterna.
  5. Kavla ut blå marsipanen och skär ut önskat mönster med en kniv. Lägg på tårtan. Fortsätt med att kavla ut vit och blå marsipan och skär ut mönster. Lägg på marsipanen på tårtan.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s