Fruffle cake

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Här kommer receptet på tårtan jag gjorde åt min syster på hennes födelsedag. Receptet är det samma som på midsommartårtan med några små justeringar. Till skillnad från den har denna tårta en ruffle-smörkrämsfrosting. Ja, det är smör och socker, men det är ju såå gott!

Hade en fullspäckad helg med jobb, piknik, fest, tre timmars cykeltur m.m. Vädret har vänt och med det följer sprillans bra humör! Finns helt enkelt så mycket mer att göra då det är varmt. Redan tisdag nu och jag har ledigt fredag till söndag. Det blir en snabb Tallinnresa med Jonna och Esa som jag ser mycket fram emot! Sen ska vi även ut och åka kanot/kajak (vad det nu är) någon dag 😀 Kanske hinner en tur till Borgbacken också? Ja, nästa helg verkar bli lika full som alla andra, hehe.

 

Somrig födelsedagstårta

Kaka

  • 250 g smör, mjukt
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 4 dl mjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl turkisk jogurt
  • + några jordgubbar och citronsaft till pensling

Jordgubbsfyllning

  • 2 dl grädde
  • 350 g philadelphia
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl socker
  • 0.5 citron, saften
  • 1 liter jordgubbar, skurna i bitar

Frosting

  • 200 g smör
  • 350 g florsocker
  • 0.5 dl philadelphia
  • 0.5 citron, saft och skal

Dekorering

  • 1 liter jordgubbar
  • 50 g blåbär

 

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla två formar (20cm)
  2. Vispa smör och socker ljust och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga emellan.
  3. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljen, tillsätt kärnorna i smeten.
  4. Kombinera mjöl och bakpulver i en skål.
  5. Rör ner mjölblandningen i smörblandningen och tillsätt till sist jogurt.
  6. Dela smeten jämnt i de två formarna och grädda i ugnen i 40-50 min eller tills en sticka kommer ut torr.
  7. Ta kakorna ur ugnen och låt svalna i formarna i 10 min, ta kakorna ur formarna och låt svalna helt och hållet på galler. Ta en vass kniv och dela kakorna så att du får fyra bottnar.
  8. Blanda citronsaft med några krossade jordgubbar. Pensla över blandningen över kakbottnarna.
  9. Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa philadelphia mjuk tillsammans med socker i en annan skål. Kombinera grädden och philadelphian, citronsaften och tillsätt jordgubbsbitarna.
  10. Ställ ena bottnen på serveringsfatet och bred över ett lager med fyllning. Fortsätt så med två följande bottnar och sätt sedan på den sista bottnen som lock. Spara lite fyllning till att jämna ut och täcka kakan med.
  11. Vispa smöret mjukt i en skål med elvisp. Tillsätt florsocker lite åt gången tillsammans med philadelphia och citronsaft. Vispa noga, i ca 10 min. Lägg på ett lager med frosting på toppen och frosta sedan sidorna. Jag använde mig av en rose petal-tyll för att få till en ”messy ruffles”-effekt. Täck sedan kakan med jordgubbar och blåbär.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s