Crayfish party cake

  OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Surprise surprise. En till tårta! Kräftsäsongen är igång och då kan man ju inte göra annat än att fixa en ordentlig kräftskiva! Dessutom är det ett ypperligt tillfälle för mig att göra en helknäpp tårta som passar temat. Denna kväll kommer att bestå av massor med kräftor, hemmagjord snaps, snapsvisor, tårta, partyfolk och utgång. Får fira ordentligt nu då sommaren börjar närma sitt slut. Snart kommer hösten men jag deppar inte. Nästa veckas fredag sticker jag och Esa ner till Kreta. Riktigt passligt avslut på sommaren. 😉

Trevlig helg!!

Blåbärstårta

Blåbärskaka

Ingredienser

  • 250 g smör, mjukt
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 4 dl mjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 vaniljstång
  • 0.5 tsk kardemumma
  • 2 dl turkisk jogurt
  • 300 g blåbär
  • 0.5 citron, saft till pensling

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla två formar (20cm)
  2. Vispa smör och socker ljust och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga emellan.
  3. Kombinera mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljpulver i en skål.
  4. Rör ner mjölblandningen varvat med jogurt, rör om. Häll till sist ner blåbären.
  5. Dela smeten jämnt i de två formarna och grädda i ugnen i 40-50 min eller tills en sticka kommer ut torr.
  6. Ta kakorna ur ugnen och låt svalna i formarna i 10 min, ta kakorna ur formarna och låt svalna helt och hållet på galler.

Mini-citronkaka

Ingredienser

  • 50 g smör, mjukt
  • 50 g socker
  • 50 g mjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vanilj
  • 1 ägg
  • 0.5 citron, saft och skal

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker ljust och fluffigt på medelnivå. Tillsätt ägg, mjöl, bakpulver, vanilj, citronsaft+skal och vispa på låg nivå till en jämn smet.

2. Smörj en form (12 cm) och häll i smeten. Grädda i ugnen i 15-20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt svalna. 

Fyllning till blåbärskakan

Ingredienser

  • 250 g philadelphia
  • 2 dl grädde
  • 1 dl florsocker
  • 1 citron, saft + skal
  • 2 tsk vaniljextrakt

Gör så här

  1. Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa philadelphia mjuk tillsammans med socker i en annan skål. Kombinera grädden och philadelphian, citronsaften och skalet.
  2. Använd en vass kniv till att dela bottnarna en gång så att du får fyra bottnar.
  3. Ställ ena bottnen på serveringsfatet och bred över ett lager med fyllning. Fortsätt så med två följande bottnar och sätt sedan på den sista bottnen som lock.

Frosting till blåbärskakan

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 350 g florsocker
  • 75 g philadelphia
  • 0.5 citron, saft
  • 2 msk grädde

Gör så här

  1. Vispa smöret mjukt. Sikta i florsocker lite i taget, medan du vispar. Vispa frostingen i ca 10 min tills du fått en jämn konsistens. Smaksätt med citronsaft. Vispa till sist i philadelphian. 
  2. Fördela frostingen jämnt över kakan sidor och topp. Spara lite frosting till att täcka citronkakan + 1dl extra.
  3. Ställ citronkakan ovanpå blåbärskakan. Täck citronkakan med frosting. Spritsa en rand av frostingstjärnor vid skarven samt runtom den lilla kakans topp.

Dekorering

Ingredienser

  • 100 g röd marsipan
  • 6 små bollar marsipan eller 6 vita, runda godisar
  • svart karamellfärg
  • 50 g vita, små marshmallows
  • 1 dl flerfärgat strössel + 0.5 dl rött strössel

Gör så här

  1. Ta en bit marsipan och rulla i handen. Forma till 3 olika stora, avlånga huvuden, 6 par mindre bollar som ögon och 6 par klor. Färga 9 små bollar med svart karamellfärg  som ska fungera som pupiller. Fäst de röda bollarna ovanpå huvudena och lägg sedan på vit marsipan/vita godisbollar (ögonvitor) ovanpå de röda bollarnasom. Lägg på de 6 pupillerna och platta ut de 3 bollarna mitt på huvudena, de formar den gapande munnen.
  2. Lägg på huvudena och klorna ovanpå den lilla kakan. Täck resten av kaktoppen med små marshmallows. Lägg en rad med marshmallows runt den lilla kakans nedre kant.
  3. Fördela strössel runtom den stora kakans sidor. Lägg en det andra strösslet runtom den mindre kakan. 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s