Cloudberry macarons

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det här med macarons kan vara knepigt. Har själv gjort macarons två gånger tidigare och dom blev inte riktigt perfekta. Tredje gången gillt blev det. Det finns många kritiska skeden och grejer som kan gå snett. Till att börja med är det bra att mixa florsocker tillsammans med mandelmjöl och sedan sikta det så att smeten inte blir klumpig. Då man vispar äggvitorna är målet inte att få till en hård maräng, utan man strävar efter en trögflytande, glansig smet. Då man blandar ihop alltsammans ska man försiktigt vända ner mandelblandningen i smeten med en slickepott. Smeten får vändas tills den blivit slät. Man ska också komma ihåg att låta den spritsade smeten vila på bakplåtspappret i ca 30 min. Då är chansen mindre att de spricker i ugnen. Temperaturen varierar i olika recept. Jag hade mina i ganska låg temperatur (130 grader) i ca 15 minuter. Om gräddningstiden är för kort är risken att de fastnar i bakplåtspappret (=inte kul).

Allt annat borde vara lätt som en plätt, hehe. Lycka till ! 🙂

Macarons (25st)

  • 125 g florsocker
  • 80 g mandelmjöl
  • 2 äggvitor, rumstempererade
  • 0.5 dl socker
  • orange guldig hushållsfärg

Fyllning

  • 25 g smör (2 msk)
  • 80 g florsocker (1.5 dl)
  • 2 msk saft från tinade hjortron

Gör så här

  1. Mixa mandelmjöl tillsammans med florsocker i en matberedare. Sikta blandningen i en skål. Släng bort de grövsta mandelkornen (högst 1msk).
  2. Vispa äggvitorna först på låg hastighet, höj hastigheten till medel och vispa.
  3. Tillsätt socker i några omgångar. Äggvitorna ska inte vispas alltför hårt, smeten ska vara glansig och tjock. Tillsätt hushållsfärg
  4. Sikta i mandelblandningen och använd en slickepott till att vända i (ca 40 vändningar) mjölblandningen i äggvitan försiktigt. Smeten ska efter vändningarna vara jämn och slät.
  5. Häll smeten i en sprits och spritsa ut små rundlar på bakplåtsklädda plåtar
  6. Låt smeten stelna i ca 20-30min. Sätt ugnen på 130 grader.
  7. Grädda i ugnen i 15-20min. Låt svalna.
  8. Gör fyllningen medan macaronsen svalnar: vispa florsocker och smör i ca 5min. Tillsätt hjortronsaft och vispa ytterligare 5min. Spritsa fyllning på hälften av macaronsen och lägg ihop dem två och två.
Annonser

One thought on “Cloudberry macarons

  1. Pingback: Cloudberry Blondies |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s