Lemon Cake

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hallåj! Måste säga att tiden springer iväg, det går så snabbt framåt och man vill inte riktigt hinna med. Helgen var fullspäckad med program, var bl.a. på en spännande 7-rättersmiddag och en otroligt rolig inflyttningsfest med karaoke (ja, jag sjöng – nej det var inte vackert) 😀 Nu är det måndag igen och labbet kallar. Har verkligen varit utmanande och ibland väldigt jobbigt också men nu är det som tur bara två veckor kvar! Om mindre än en månad sticker jag med tjejerna till London i några dagar, det får duga som studiemotivation 🙂

Här får ni bilder och recept på tårtan jag bakade till inflyttningsfesten. En luftig citrontårta med mjuk fyllning med smak av lemon curd. Har länge funderat på hur man får frostingen att se jämn och slät ut och var t.o.m till K-rauta efter en metallspatel för att försöka uppnå det. Mitt turning-table är av stor hjälp och spateln också. För att få bort de sista lilla ojämna löns det att värma metallspateln under varmt vatten och sendan dra lätt med spateln över  och runt tårtan. Ville testa på denna ombré-stil då jag sett så många fina på bloggar och i tidningar. Det är något speciellt med att baka och dekorera tårtor ❤

Citrontårta

Ingredienser

  • 225 g smör, mjukt
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 375 g mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 2 dl turkisk jogurt
  • 1 citron, skal och saften från 1/2
  • 1,5 tsk vaniljextrakt

Gör så här

  1. Smörj och mjöla två runda formar (20cm). Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
  3. Vispa smöret jämnt. Tillsätt socker och vaniljextrakt. Vispa blandningen ljus och fluffig, 3-4min.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje, ca 5min.
  5. Blanda jogurt med citronsaft och skal. Vispa på lägsta nivån och varva med jogurtblandning och mjöl tills smeten går ihop.
  6. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i ugnen 30-40 min (byt plats på formarna efter 20min) eller tills en sticka kommer ut torr. Låt svalna ca 5min i formarna. Låt svalna helt och hållet på galler.
  7. Dela kakorna med en vass kniv så att du får fyra bottnar. Gör fyllningen.
  8. Vänd första bottnen upp och ner på ett fat, sprid ut fyllning jämnt över bottnen. Lägg på nästa och repetera. Lägg på sista bottnen som lock. Gör frostingen.
  9. Använd en spatel till att fördela frosting jämnt över hela kakan. Jämna ut kanter och topp med en spatel av metall för att få ett jämnt resultat. Spara lite frosting till dekorering.

Fyllning

  • 2,5 dl grädde
  • 100 g philadelphia
  • 1 dl lemon curd
  • 0.5-1 dl socker
  1. Vispa grädden fluffig men inte alltför hårt. Tillsätt philadelphia, lemon curd och smaksätt med socker. Vispa till en jämn blandning.

Frosting

  • 185 g smör
  • 350 g florsocker
  • 0.5 dl philadelphia
  • 2 msk citron
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • gul hushållsfärg

Gör så här

  1. Vispa smöret mjukt, tillsätt philadelphia. Sikta i florsocker lite i taget, medan du vispar. Vispa frostingen i ca 10 min tills du fått en jämn konsistens. Smaksätt med citronsaft. Om frostingen är för tjock kan du vispa i några msk grädde.
  2. Fördela ett jämnt lager frosting över kakans sidor och topp, lämna ca 1,5 dl. Blanda lite gul färg i frostingen och spritsa några klickar frosting på mitten av kakans sida.  Rör i lite mer gul färg och spritsa klickar med frosting under de andra. Använd en spatel till att dra ut frostingen så att färgen fördelar sig jämnt runt hela kakan.  Spritsa en ”krans” runt hela tårtans övre kant och dekorera med physalisfrukter.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s