Lemon curd Pie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

THE WEEKEND IS HERE

Yes! Fredag äntligen. Har varit en kämpig vecka på labbet och nu vill jag bara göra roliga grejer. Är ledig hela helgen och tänker bara ta det lugnt, nästan.  Brukar inte fira alla hjärtans dag egentligen men imorgon får vi lov att göra det eftersom vi ska bo hotell en natt, haha 😀 Fick en voucher av mina föräldrar som inte hade kunnat använda det. Inte mig emot! Så det blir restaurangbesök, skumppa och mys. Pricken på i:et är nog hotellfrukosten på söndag. YUM.

Eftersom jag inte har tid imorgon så har jag idag gjort en dessert som passar med morgondagens tema. ❤ Receptet är för två små citron-marängpajer. Trevlig helg! 🙂

Lemon curd pie med maräng

Pajdeg

  • 60 g smör, kallt
  • 1 msk socker
  • 75 g mjöl
  1. Skär smöret i små kuber och arbeta ihop alltsammans för hand eller i maskin.
  2. Tryck ut degen i två små pajformer. Ställ i kylen i minst 30 min.
  3. Värm under tiden ugnen till 200 grader. Ta ut formarna ut kylen och nagga pajskalen med en gaffel.
  4. Förgrädda pajskalen i ca 10 min eller tills de fått en gyllenbrun färg. Låt svalna.

Lemon curd

  • 1,5 citron, skal och saft
  • 1 helt ägg + 2 äggulor (spara äggvitorna)
  • 2 dl socker
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Blanda citronsaft, rivet citronskal och 1 dl socker i en liten kastrull och koka upp. Låt svalna något
  2. Vispa 1 dl socker med ägg ljust och poröst. Spara äggvitorna till marängen.
  3. Rör i äggblandningen i citronblandningen under vispning. Sjud på låg värme tills krämen tjocknar utan att det börjar koka, i ca 15 min. Häll blandningen i en skål och låt svalna.
  4. Fördela lemon curden i pajskalen, Gör marängen.

Italiensk maräng

  • 1 äggvita
  • 1 liten nypa salt
  • 1 dl socker
  • 2 msk vatten
  1. Vispa äggvitan med salt till ett skum. Koka upp socker med vatten till en sockerlag i en liten kastrull, lägg i en termometer och ställ in temperaturen på 121 grader.
  2. Häll sockerlagen i marängen under vispning och vispa tills marängen svalnat. Bred ut eller spritsa marängen över pajerna och bränn marängen med en gasbrännare (eller ha dem några minuter i ugnen på hög värme). Servera!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s