Two-style bun

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Happy Thursday! Är på strålande humör för att helgen börjar närma sig = LONDON! Åker dit på lördamorgon me Emelie och hoppar direkt på bussen till Bristol och möter upp Jonna. Blir hur kul som helst! Upp mot 13 grader och sol har lovats, hoppas det håller också. Men strunt i det, har aldrig varit i London så det blir en ny upplevelse! Det blir bl.a. födelsedagsfirande, pubhäng, (fönster)shopping och annat med bästa gänget. 🙂

Förra helgen var jag hemma i Malax och tog det lugnt. Blev förskyld så orkade inte göra så mycket. Förutom att baka en hel hög med bullar. Att få äta en hemgjord, nygräddat bulle.. Så sjukt gott! Gjorde en av mina absoluta favoriter dvs örfilen samt smörbullar. Var meningen att vi skulle frysa in det mesta men det blev inte så många sist och slutligen. Ont i magen, haha.

Fördeg

Dag 1

  • 180 ml vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 6 g torrjäst
  • 1 msk kardemumma

Bulladeg

Dag 2

  • 3 dl kall mjölk
  • 2 ägg
  • 250 g smör, i bitar
  • ca 13 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • 1 msk salt
  • 11 g torrjäst

Smörbullar

  • 75 g smör, skuret i bitar
  • 0.5 dl rörsocker
  • 0.5 msk mjöl
  • ägg till pensling

Örfilar

  • 125 g mjukt smör
  • 1 msk mjöl
  • 0.75 dl farinsocker
  • 2 msk kanel
  • Pärlsocker
  • ägg till pensling

Gör så här

  1. Kvällen innan: blanda vatten, jäst, mjöl och kardemumma i en skål och täck med en duk. Låt stå framme över natten.
  2. Tillsätt mjölk, ägg, smör, mjöl, socker, salt och jäst och arbeta degen för hand eller i maskin. Om du använder maskin ska degen arbetas ca 20min. Degen kräver mer arbete för hand. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1h.
  3. Dela degen i två delar.
  4. Örfil: rulla degen till en avlång form, plasta in och ställ i kylen 1h.
  5. Smörbulle: mjöla ett bakbord/underlag. Tryck ut luften ur degen och forma ca 12st bullar genom att rulla degklumparna mot bakbordet i en rund rörelse. Ställ bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 45-60 min. Värm ugnen till 175 grader. Pensla bullarna med ägg. Klipp ett kryss med en sax på bullarnas topp och tryck ner en smörkub i varje kryss. Blanda rörsocker och mjöl och strö över bullarna.  Grädda 13-16min.
  6. Örfil: ta ut degen ur kylen och kavla ut degen till en 8-10mm tjock platta.  Rör ihop smörfyllningen och bred ut över degen. Rulla degen uppifrån ner. Använd en vass kniv till att skära ut triangelformade bullar. Vänd bullarna så att den smala sidan pekar uppåt. Tryck ner degens mitt med ett finger. Låt jäsa under duk i minst 45min. Pensla med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i ugnen i 13-16min.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s