Finnish Pancake Cake

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hejhopp!

Var jättesnål på plättar/pannkaka förra söndagen men ville testa på något nytt. Råkade hitta ett recept som passade perfekt för ändamålet. Receptet fanns i Glorias ”Ruoka&viini”-tidning som jag sedan modifierade något. Det som är speciellt med denna pannkaka är att den har tre olika lager (syns på bild nr. 2). Topplagret är mer krispigt och luftigt, mitten är krämigt och mjukt och så den mer traditionella konsistensen i bottenlagret. Supergott!

Igår, måndag, var en väldigt slö dag med trist väder. Duschregn och blåst. Därför var det kul att ha program på kvällen då dan annars var så tråkig. Jag och Esa var först till Viisi penniä, en restaurang med stort ölutbud och pubmat. Stället var fullbokat och vi njöt av bra stämning, god mat och öl. Efteråt gick vi mot ishallen där konserten var. Var helt överlycklig av att ha fått fribiljetter till Bryan Adams konsert. Det var fantastiskt. Kändes väldigt nostalgiskt att lyssna på alla låtar man spelat om och om igen hemma i spisrummet i Malax. Dessutom var publiken jättebra och verkligen med. Bryan Adams, Bruce Springsteen check. Nu saknas kanske.. Bon Jovi? 😀

Pannkakstårta

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 4 ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 dl socker
  • 2 1/4 dl mjöl
  • 5 dl mjölk

Gör så här

  1. Smörj och mjöla en rund form (22 cm). Värm ugnen till 160 grader.
  2. Smält smöret och låt svalna. Lägg äggulorna i en skål och äggvitorna i en annan.
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Ställ åt sidan.
  4. Värm mjölken till 37 grader. Vispa äggulorna tillsammans med socker, vaniljextrakt och vatten till en ljus och luftig smet. Tillsätt smör och sikta i mjöl, rör om.
  5. Tillsätt mjölken och rör om till en jämn smet. Vänd till sist ner äggviteskummet och jämna ut smeten försiktigt (smeten kommer att vara väldigt lös). Grädda i ugnen i 50 min. Låt svalna och låt stå och stelna i minst 2 h. Serveringstips: med bär, pudersocker och vaniljglass.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s