Passion fruit Meringue Cake

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA      OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu är det påsk. Folk fyller sina hem med gula prylar, chokladägg och memma i kylen. Våren är på gång och det märks förutom på vädret också på människors humör. Det här är stunden före sommaren då man fortfarande har allt framför sig. En tid då man drömmer om värme, sol och allt man vill göra. Själv tycker jag väldigt mycket om att planera. Även fast det inte blir som man planerat är planeringen en stor del av det roliga. En känsla av förväntan och pirr sätter sig i magen och allt känns möjligt. 🙂

Jaja, man ska leva i nuet också! Nu är det tårtdags. Har gjort en gulglänsande, fluffig påsktårta med marängbottnar, ricotta-gräddfyllning och en curd på syrlig passionsfrukt. Receptet är inte svårt och både marängbottnarna och passionscurden kan göras på förhand. Då det är dags för servering är det bara att vispa ihop fyllningen och sätta ihop tårtan. Om det skulle råka lämna lite tårta går det hur bra som helst att frysa in. Då man är snål på något gott är det bara att plocka fram ur frysen och äta den något frusen (glasstårta?!).

Måste säga att jag är sjukt nöjd med marängen. Vilken lycka. Har försökt göra en bra maräng otaliga gånger men har inte riktigt fått till rätt konsistens. Men NU! Plötsligt händer det. Det beror nog på att jag gjort en varmvispad schweizisk maräng den här gången. Marängen får en fin glans och är stabilare än vanlig maräng.

Passionsfrukt-marängtårta

Maräng

 • 4 äggvitor
 • 2,5 dl socker
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • gul/orange färg i geléform
 1. Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Värm ugnen till 100 grader (varmluft).
 2. Det är viktigt att alla redskap (skål, visp, slickepott) är riktigt rena eftersom fettfläckar hindrar marängen från att få rätt konsistens. Tillsätt äggvitor, socker och vaniljextrakt i en skål.
 3. Vispa blandningen över en kastrull med kokande vatten i ca 4 min eller tills sockret är upplöst.
 4. Häll blandningen i en annan skål och fortsätt vispa i 7-8 min eller tills marängen blivit fast, glänsande och skålen går att vända upp och ner utan missöden.
 5. För att underlätta spritsandet kan du rita cirklar på bakplåtspappret. Ifall du vill ha lite färg på marängen kan du ta lite färg (gelé) på en sticka och lägga fyra färgränder innuti spritspåsen.
 6. Börja från mitten och spritsa utåt så att du får en jämn cirkel, gör fyra stycken. Med resterande smet kan du spritsa små marängtoppar eller hjärtan.
 7. Ställ plåtarna i ugnen och grädda i 1h 10 min. Gör curden under tiden. Låt marängerna svalna på plåten.

Passionsfrukt-apelsincurd

 • 4 st passionsfrukter
 • 0,5 apelsin, saften
 • 4 äggulor
 • 75 g socker
 • 55 g smör

Gör så här

 1. Dela passionsfrukterna och skrapa ur fruktköttet. Lägg fruktköttet i en matberedare (eller använd en elvisp) och mixa en stund för att få fruktköttet och saften att lossna från kärnorna. Lägg fruktköttet i en sil med en liten kastrull under och använd en sked till att trycka ur saften ur fruktköttet. Tillsätt resterande ingredienser och värm blandningen på låg värme under omrörning med en träslev.
 2. Det tar ca 10 min för blandningen att tjockna. Kom ihåg att hela tiden vakta curden (annars blir det äggröra). Låt svalna och ställ åt sidan.

Ricotta-gräddfyllning

 • 1,5 dl grädde
 • 150 g ricotta
 • 0.5 dl florsocker
 • 0.5 citron, skal och saft
 1. Vispa ricottan krämig i en skål. Vispa, grädden fluffig tillsammans med socker i en annan skål. Blanda ricotta, grädde och citronsaft och skal.

Lägg ihop tårtan

 1. Lägg första bottnen på en kakfat och bred på ett jämnt lager med gräddblandning och ovanpå ett lager med passionscurd. Fortsätt på samma sätt med två följande bottnar. Lämna lite curd och gräddblandning till toppen.
 2. Lägg på den fjärde bottnen som lock. Blanda resten av gräddblandning med det mesta av den resterande curden (spara 1,5 msk) och bred toppingen på maränglocket.
 3. Använd sista curden till att droppa över tårtan. Garnera tårtan med marängtoppar och lite passionsfruktkärnor.
Annonser

2 thoughts on “Passion fruit Meringue Cake

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s