Crema Catalana

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kom och hälsa på mig på RESTAURANGDAGEN 16.05 

Det börjar närma sig! I övermorgon är det restaurangdag runtom i världen och jag tänker delta för första gången! Morgondagen kommer att bestå av bakning, bakning och mera bakning. Jag tänker göra rosmaränger med olika smaksättningar och fyllningar samt salta brödpinnar. Hoppas på fint väder med solsken och mycket folk. Kommer att befinna mig i gamla kyrkoparken (ruttopuisto) från ca kl.10. Välkomna till min lilla restaurang! 🙂

Fixade trerätters middag igårkväll med bl.a. desserten crema catalana. Nästa vecka åker vi till Barcelona så det kändes passande att bjuda på spansk mat. Denna dessert påminner mycket om den franska desserten crème brulée. Skillnaden är att crema catalana görs på mjölk och smaksätts med kanel och citron.  Den passar perfekt som avslutning efter en tyngre middag. Gillar starkt kombinationen av en lätt kräm och ett kripsigt lager med karamelliserat socker. ❤

Crema catalana

Ingredienser (4-6 st)

  • 0.5 l helmjölk
  • 1 kanelstång
  • skal av 1/2 citron
  • 3 äggulor
  • 2 msk maizena
  • ca 1 dl rörsocker

Gör så här

  1. Koka upp 2/3 delar av mjölken tillsammans med kanelstången och rivet citronskal.
  2. Blanda äggulor, maizena med resten av mjölken.
  3. Vispa i äggblandningen i den heta mjölkblandningen och rör om konstant tills krämen tjocknar.
  4. Häll i krämen i fyra formar. Låt krämen svalna och ställ dem sedan i kylen i minst 3 timmar. (Gör sockerdekorationerna under tiden).
  5. Före servering: strö rörsocker på krämen så att ytan täcks. Bränn sockret med en gasbrännare eller ha dem i ugnen på hög värme i någon minut tills sockret fått en guldbrun färg. Dra ur cocktailpinnarna ur nötterna och använd dem som dekoration på desserten.

Sockerdekoration

  • 1 dl socker
  • hasselnötter
  1. Stick i en cocktailpinne i varje hasselnöt. Smält sockret i en kastrull tills det fått en guldbrun färg. Låt svalna något så att sockret tjocknar.  Doppa hasselnötterna i sockret och lyft dem sedan så att överflödig socker rinner ner. Håll pinnarna en stund ovanför kastrullen så att sockret stelnar något. Nu borde det ha formats en ”svans” av sockret och pinnarna kan läggas på en bordskant med en tyngd på (t.ex. ett skärbräde) så att sockersvansarna hänger ner mot golvet.
Annonser

One thought on “Crema Catalana

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s