Rhubarb pie-Cinnamon bun mashup

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Midsommarn är förbi och juli närmar sig i snabb takt. Hoppas verkligen att vädret vänder och hela juli blir riktigt varmt! Ännu sitter man och väntar lite på att sommaren ska börja. Skulle vara trevligt med temperaturer som ligger över 20-strecket. Under tiden njuter jag av andra somriga aktiviteter såsom bakning.

Här får ni en receptet på en riktigt lyckad mashup. Parade ihop två av mina favorit bakverk: rabarberpaj och kanelbullar. De två tillsammans med en klick grädde = helt galet gott. I receptet har jag gett två alternativ. Ett lite snabbare alternativ där man bara bakar ut bottnen direkt efter jäsning och ett annat där man rullar kanelbullar och pressar ner dem i pajformen. På bilderna ser ni alternativ nummer två. Skulle säga att det här receptet är riktigt passligt då man väntar gäster. En paj och lite extra bullar på sidan om. 🙂

Rabarber-kanelbullepaj

Ingredienser

Kanelbullebotten

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 msk kardemumma, malen
  • 0.5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 75 g smör
  • 0.75 dl socker
  • 6-7 dl vetemjöl

Alternativ 2:

  • 50 g smör
  • 1 dl farinsocker
  • kanel

Rabarberfyllning

  • 4-5 dl rabarber, skalad och skuren i bitar
  • 2 msk smält smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl rörsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till ca 37 grader. Blanda i den malda kardemumman. Smula i jästen och rör om.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen för hand (15min) eller i maskin 7 min tills degen blivit elastisk och släpper från skålens botten/bänken. Låt jäsa under duk i 1 h.
  3. Stjälp degen på en mjölat bakbord och dela degen i två delar. Lägg ena delen åt sidan. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Alternativ 1: Kavla ut degen tunt och lyft degen över en pajform. Tryck ner degen i pajformen och använd en kniv till att skära av degkanterna runt formen.
  5. Alternativ 2: Kavla ut degen tunt och bred ut hälften av smöret över degen. Strö över farinsocker och kanel över hela degen. Rulla degen till en rulle och skär 1 cm tjocka bullar av rullen. Lägg bullarna i pajformen med snittsidan upåt och pressa ner dem i formen tills hela formen är täckt.
  6. Gör kanelbullar av resterande deg på samma sätt (bitarna får göras större). Låt bullarna jäsa medan rabarberpajen är i ugnen. Grädda bullarna i ca 15 min.
  7. Blanda rabarber, havregryn, smör och rörsocker i en skål. Fördela fyllningen i pajformen. Strö till sist över lite havregryn.
  8. Grädda pajen i ugnen i 20-30 min. Servera med en härlig vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s