Ombré Rose Cake

Page1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blev så glad då en vän frågade om jag kunde göra en tårta till hennes lilla dotters dop. Tårtan fick gärna vara rosa men annars gav hon mig fria händer. Kollade länge runt på bloggar och sökte inspiration och bestämde mig för att ännu en gång göra en rostårta. Första och enda gången var för två år sedan till min födelsedag. Måste säga att denna tårta slår den lätt. Har ändå fått öva på att spritsa rosor flera gånger efter det, exempelvis då jag gjorde marängrosor till restaurangdagen. Resultatet som ni ser ovan består av fyra vaniljbottnar, jordgubb-färskostfyllning och spritsade smörkrämsrosor i rosa nyanser. Jag valde att inte göra så stora färgkontraster, tycker att det är snyggare då färgerna går in i varann. Kakan fick sin finish med lite rosa glitter som min syster köpte åt mig från New york.

Tjänade en liten peng på restaurangdagen och bestämde mig då för att börja spara pengar till en Kitchen aid. Denna dyrgrip, som så många bloggare äger i olika fina pastellfärger, skulle sitta så fint i mitt kök (jag vill ha ljusgul eller turkos). Ifall någon vill ha en tårta eller andra bakverk för en liten peng är det bara att kontakta mig på cgenberg@gmail.com. 🙂

Tulin niin iloisesksi, kun kaverini kysyi minulta, että voisinko tehdä kakun hänen pienen tyttärensä ristiäisiin. Kakku saisi mielellään olla vaaleanpunainen, mutta muuten hän antoin minulle vapaat kädet. Inspiraatiota etsin muista leivontablogeista ja päätin lopuksi tehdä ruusukakun. Ensimmäisen kerran tein ruusukukan omille syntymäpäivilleni kaksi vuotta sitten. On kyllä pakko sanoa, että tämä kakku voittaa sen ylivoimaisesti. Olen kuitenkin saanut harjoitella ruusujen pursottamista monta kertaa sen jälkeen, esimerkiksi viimeksi kun tein marenkiruusuja ravintolapäivänä. Tulos, joka näkyy kuvissa koostuu neljästä vaniljakakkupohjasta, mansikka-tuorejuustotäytteestä ja pursotetuista voikreemiruusuista eri vaaleanpunaisissa sävyissä. En halunnut liian isoja värieroja, tykkään enemmän kun näyttää siltä että värit sulautuvat yhteen. Kakun viimeistelin vaaleanpunaisellä glitterillä, jonka siskoni toi New Yorkista.

Tienasin ravintolapäivästä hieman rahaa ja päätin, että alkaisin säästää rahaa Kitchen Aid yleiskoneeseen. Kitchen Aid, kallis kone jonka monet bloggaajat omistavat, sopisi keittiööni niin hyvin (haluaisin itselleni vaaleankeltaisen tai turkoosin). Jos joku haluaa kakun/leivoksia pientä korvausta vastaan, niin voitte ottaa yhteyttä minuun sähköpostise cgenberg@gmail.com. 🙂

Rostårta

Vaniljkakan

Ingredienser

  • 620 g mjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 335 g smör, rumstempererat
  • 335 g socker
  • 5 ägg, rumstemp.
  • 1,5 tsk vaniljextrakt
  • 360 ml röd mjölk, rumstemp.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj två formar (23cm).
  2. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Vispa smör och socker ljust och luftigt i några minuter. Tillsätt ett ägg i taget och vispa emellan varje.
  4. Blanda vaniljextraktet i mjölken och häll blandningen i smeten varvat med mjölblandningen. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 min. Testa med provsticka om kakan är klar. Låt svalna på galler. Gör fyllningen.
  5. Dela båda bottnarna på längden med en vass kniv.

Jordgubb-färskostfyllning

  • 200 g smör, rumstemp.
  • 200 g florsocker
  • en nypa salt
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 + 2 dl jordgubbspuré
  • 3 msk vatten + saften av en citron
  1. Koka upp 2 dl av jordgubbspurén och låt den puttra på låg värme utan lock tills det mesta av vattnet kokat bort. Låt svalna.
  2. Vispa smöret luftigt i några minuter. Tillsätt florsocker i tre satser och vispa på hög hastighet tills smöret är vitt och fluffigt. Vispa på låg hastighet och tillsätt philadelphian, allt på en gång. Vispa tills konsistensen blivit jämn.
  3. Tillsätt jordgubbspuré och vispa med låg hastighet.
  4. Blanda citronsaft och vatten och fukta bottnarna med vätskan. Fördela resterande 2 dl jordgubbspuré över bottnarna.
  5. Bred ut ett jämnt lager med fyllning på en botten och fortsätt på samma sätt med två följande bottnar.

Smörkräm

  • 450 g smör
  • 900 g florsockret
  • 3-5 msk citronsaft
  1. Vispa smöret mjukt med elvisp.
  2. Sikta i florsockret i omgångar, vispa på höj hastighet. Vispa till en luftig och ljus kräm, i ca 10min.
  3. Tillsätt citronsaft och vispa tills du når önskad konsistens.
  4. Använd en spatel/metallskrapa/kniv till att breda ut ett jämnt lager smörkräm över hela kakan. Ställ i kylen i minst 1h.
  5. Fördela frostingen i tre skålar (lägg lite mindre frosting i den skålen som ska få den mörkaste nyansen). Tillsätt rosa färg i alla tre så att du får tre olika starka nyanser. Blanda med en slickepott.

Rosorna:

  1. Lägg den ljusaste frostingen i en spritspåse med tyllen 2D (Wilton) eller någon annan stängd stjärntyll.
  2. Börja att spritsa rosor längst ner på sidorna hela varvet runt. Fortsätt med en lite mörkare rosa frosting och spritsa ett varv ovanför på samma sätt. Försök att få dem så tätt som möjligt. Små mellanrum kan man täcka sedan genom att spritsa små blommor/stjärnor med en mindre tyll.
  3. Fortsätt genom att spritsa en ros i mitten av kakans topp i den mörkaste rosa nyansen. Forsätt att spritsa rosor i en ring runt den mittersta. Blanda ihop kvarvarande frosting och spritsa den sista ringen med rosor runt kakan. Lappa mellanrummen med några matskedar frosting genom att spritsa små stjärnor med en mindre tyll (öppen eller stängd stjärntyll).
Annonser

4 thoughts on “Ombré Rose Cake

  1. Tusen tack Cecilia för en sjukt undervar blogg! Vad duktig du är! Och tack för att du fått min inspiration kring bakning att återvända lite med dina otroliga recept! Heja heja 🙂

    • Tack Sarah för din fina kommentar! 🙂 Så kul att höra att du blivit inspirerad! Såg annars dig uppträda i Malax för några månader sen. Ni var alla så duktiga! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s