Chocolate Cake with Raspberry curd and Crushed meringue

20151115_11495020151115_11453620151115_115115

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20151115_114931

OLYMPUS DIGITAL CAMERA20151115_141503

Idag ska jag passa på och skriva om gårdagens tårtutställing på Café Rupla. Rekommenderar verkligen eventet till alla som tycker om att baka! Det bara råkade sig att jag såg eventet på facebook och bara kände att det här var något för mig. Att få planera recept och hur man ska dekorera tårtan är ju något jag verkligen tycker om, och det här var ju en riktig prima ursäkt till att få stöka i köket. Ville förstås göra något tilltalande och vackert, samt något jag inte gjort tidigare (som alltid). Det blev en chokladtårta med en god syrlig hallon curd och en fräsch färskostfrosting. Tårtan toppade jag med marängkross, några maränger samt min hemgjorda pompom som dekoration (lätta att göra). Förutom min tårta fanns det 10 st andra tårtor i olika former och smaker. Det blev en hel del tårta kan jag säga! Riktigt bra idé om man frågar mig. 

Receptet hittas nedan både på svenska och finska. Tårtan fick namnet ”Peony dream” eftersom den fick mig att tänka på våra pioner som blommar så fint i Malax på sommaren. Förutom receptet skulle man också skicka in en liten story om receptet, varför man valt just det osv. Här under bjuder jag på min story, finska versionen. Ps. det ordnas ett till event i december och finns möjligtvis någon enstaka plats kvar, eventet hittas här

Aloitin blogini yli kolme vuotta sitten. Silloin olin kokematon leipuri täynnä ideoita. Kuluneina vuosina olen oppinut paljon mokien ja epäonnistumien kautta, intohimo on kuitenkin pysynyt ja tänään halusin tehdä kakun käyttäen samaa makumaailmaa jota käytin ensimmäisessä blogipostauksessa. Silloin tein cheesecakebrowniet vadelmalla ja tänään teen suklaatäytekakun vadelma curdilla ja tuorejuustotäytteellä. Reseptejä olen etsinyt eri kirjoista ja muokannut niistä oman reseptin.

Chokladtårta med cream cheese-frosting, halloncurd och marängkross

Chokladkaka

  • 75 g smör
  • 2.5  dl strösocker
  • 3 dl mjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1,75 dl mjölk
  • 1.75 dl kokhett vatten
  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla två bakformar (15 cm).
  2. Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
  3. Tillsätt smöret, ägg, lakritssirap, vatten och mjölk. Vispa till en jämn smet.
  4. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i mitten av ugnen i 35-40 min, kolla med en provsticka. Låt bottnarna svalna lite i formen innan du låter dem svalna helt på galler.

Cream cheese frosting

  • 200 g smör, rumstemp.
  • 200 g florsocker
  • en nypa salt
  • 300 g philadelphiaost
  • 100 g tjock turkisk jogurt, avrunnen
  • citronzest
  1. Kör smörigt krämigt i hushållsassistent
  2. Tillsätt florsocker och salt, kör på hög hastihet tills smöret är vitt och fluffigt (minst 5 min)
  3. Sänk till låg hastighet och tillsätt philadelphiaosten och jogurt. Kör på låg hastighet tills konsistensen är jämn. Tillsätt citronsaft.
  4. Smaka av och tillsätt ev. mer citronsaft eller mjölk om konsistensen är för fast.

Halloncurd

  • 400 g hallon, frysta
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 citron, zest och saft
  • 50 g smör
  • 1.5 msk maizena
  • 3 äggulor
  1. Lägg hallonen i en kastrull och värm upp. Koka sönder och mosa hallonen. Sila sedan genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna.
  2. Koka upp hallonpurén med socker, smör, citronskal- och saft. Rör ihop maizenan med lite av hallonkoket i en mugg, och tillsätt under omrörning så att purén tjocknar.
  3. Avsluta med att sänka värmen och vispa i äggulorna. Det är viktigt att inte curden kokar så det inte blir klumpigt!
  4. Vispa hela tiden och ta curden från plattan när den tjocknat.

Maränger

  • 3 äggvitor
  • en nypa salt
  • 175 g strösocker
  • 0.5 tsk vaniljextrakt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 90 grader. Vispa äggvitorna skummiga på medelhastighet i en minut.
  2. Tillsätt saltet och vispa på hög hastighet tills marängen formar mjuka toppar, ca 3 min.
  3. Tillsätt socker lite i taget och vispa tills topparna är fasta i ca 3 min.
  4. Tillsätt vanilj och hushållsfärg och vispa till en jämn smet.
  5. Spritsa ut maränger på bakplåtspapper och grädda i två timmar.
  6. Skär marängerna i små bitar då allt svalnat.

Sätta ihop tårtan

  1. Dela bottnarna så du får fyra jämntjocka kakbottnar.
  2. Bred på halloncurd följt av ett tunt lager frosting på första kakbottnen och spritsa en ring med frosting längs med tårtans kant. Repetera med två följande bottnar.
  3. Bred på ett tunt lager me frosting över hela tårtan, en så kallad crumb coat som stänger in alla smulor. Ställ kakan i kylen i minst 10 min. Bred på ett till lager med frosting. Ifall du gör tårtan en dag på förhand ställer du in tårtan i kylen i detta skede.
  4. Bred på ett tunt lager frosting till nästa dag och täck tårtan med krossad maräng.

Suklaa-marenkikakku tuorejuustotäytteellä ja vadelma curdilla

Ainekset:

Suklaakakku

  • 75 g voita
  • 3 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl kaakaota
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasooda
  • 0.5 tl suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 1,75 dl maitoa
  • 1.75 dl kuumaa vettä

Cream cheese frosting

  • 200 g voita, huoneenlämpöistä
  • 200 g tomusokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 300 g Philadelphia-juustoa
  • 100 g paksua turkkilaista jogurttia
  • 1 sitruuna, raastettu kuori

Vadelmacurd

  • 400 g vadelmaa, pakastettuja
  • 0.75 dl sokeria
  • 1 sitruuna, raastettu kuori ja mehu
  • 50 g voita
  • 1.5 rkl maizena
  • 3 keltuaista

Marenki

  • 2 valkuaista
  • hyppysellinen suolaa
  • 175 g sokeria
  • pinkkiä elintarvikeväriä
  • 0.5 tl vaniljauutetta

Ohje:

Marenki

  1.  Lämmitä uuni 90 asteeseen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi vatkaimen tai yleiskoneen keskiteholla minuutin ajan.
  2. Lisää suola ja vatkaa isolla teholla, kunnes muodostuu pehmeitä huippuja, noin 3 min. Lisää sokeria vähän kerralla ja vatkaa, kunnes muodostuu kovia huippuja, noin 3 min.
  3. Lisää vaniljauutetta ja elintarvikeväriä ja vatkaa, kunnes marenki on tasaista. Pursota marenkeja pellille ja paista uunissa 2 tuntia. Leikkaa marengit halutessasi pieniksi paloiksi, kun ne ovat jäähtyneet.

Suklaakakku

  1. Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Voitele ja jauhota kaksi kakkuvuokaa (15cm).
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä. Lisää sokeri, jauhot, kaakao, leivinjauhe ja suola isoon kulhoon, sekoita. Lisää lopuksi voi, kananmunat, lakritsisiirappi, vesi ja maito. Vatkaa tasaiseksi seokseksi.
  3. Jaa taikina tasaisesti molempiin vuokiin. Paista uunin keskitasolla 35-40 minuuttia. Anna kakkujen jäähtyä pari minuuttia vuoissa ennen kuin siirrät kakut ritilälle jäähtymään.

Vadelmacurd

  1. Lämmitä vadelmat kattilassa. Anna kiehua ja murskaa vadelmat. Siivilöi vadelmat, jotta saat siemenet pois.
  2. Kiehauta vadelmasose sokerin, voin, siitrunamehun ja -kuoren kanssa. Sekoita maizena mukiin pienen osan vadelmasoseen kanssa, lisää sekoituksen aikana vähän kerralla, kunnes sose sakeutuu.
  3. Vähennä lämpöä ja vatkaa keltuaiset kattilaan. On tärkeätä vatkata koko ajan, ettei muodostu paakkuja. Vatkaa koko ajan, kunnes seos on sakeutunut. Anna jäähtyä.

Tuorejuustokuorrute

  1. Vatkaa voi pehmeäksi yleiskoneessa. Lisää tomusokeri ja suola, vatkaa isolla teholla, kunnes voi on vaaleata ja ilmavaa, vähintään 5 minuuttia.
  2. Vatkaa pienimmällä teholla ja lisää tuorejuusto ja jogurtti. Lisää siitrunanmehu ja -kuori. Vatkaa kunnes seos on tasaista.

Kokoa kakku

  1.  Puolita pohjat tasaisesti kahteen osaan. Levitä vadelmacurdia tasaisesti pohjalle, levitä ohut kerros tuorejuustokuorrutusta päälle. Halutessasi voit pursottaa kuorrutusta kakun reunaa pitkin (tekee kakun tasaisemmaksi). Toista samalla tavalla seuraavien kahden pohjan kanssa.
  2. Levitä ohut kerros kuorrutusta koko kakun päälle, niin sanottu ”crumb coat”, joka sulkee kaikki kakunmurut kakkuun. Laita jääkaappiin vähintään 10 minuutiksi.
  3. Sekoita pieni määrä pinkkiä elintarvikeväriä jäljellä olevaan kuorrutukseen. Levitä viimeinen kerros kuorrutusta ja peitä lopuksi kakku marengilla. Koristele kakku muutamalla marengilla.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s