Mango Meringue Tarts

IMG_6842IMG_6836IMG_6833.JPGIMG_6846IMG_6851

Denna paj med mangocurd och bränd maräng hade jag med mig till en middag i lördags. Det blev en riktigt lyckad kväll med en supergod avocadopasta, gott vin och skratt. Ville göra något som inte skulle vara för sött och maffigt, hellre syrligt och lätt. Har tidigare bara gjort citronpajer så nu tänkte jag testa med mango som är i säsong just nu. Valde att göra denna dessert eftersom både mangocurden och pajskalet kan göras (1-2 dar) på förhand. Då kan man snabbt montera ihop pajen före den ska serveras. Dessutom är det så roligt att spritsa och bränna maräng för att inte tala om hur fint det kan bli. Om man vill kan man också göra flera individuella pajer istället för en stor. Mangocurden kan förvaras ungefär 1 vecka och kan bredas på scones, plättar eller användas som fyllning i tårtor.

Mango-marängpaj

Ingredienser

Mangocurd

  • 1 mellanstor mango, skalad och tärnad
  • 1-3 msk socker (vid behov)*
  • 2 lime, saft
  • 0.5 citron, saft
  • en nypa salt
  • 4 ägg (3 äggulor + 1 ägg)
  • 3 msk smör

Pajskal

  • 125 g smör, i kuber
  • 2 dl vetemjöl
  • 1.5 dl kokosflingor
  • 2 msk strösocker
  • ½ tsk bakpulver

 

Italiensk maräng

  • 3 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

 

Gör så här

  1. Mangocurd: Puréa mango tillsammans med limesaft, socker och salt med en stavmixer till en len blandning. *Eftersom mangons sötma kan variera är det bäst att sockra lite i gången och smaka av emellan.
  2. Tillsätt äggulorna och ägget och mixa i ytterligare 15 sekunder. Kör blandningen genom en sil i en metallskål med en slickepott.
  3. Lägg metallskålen över en kastrull med sjudande vatten, vispa curden tills den tjocknar, i ungefär 10 minuter. Ta bort från värmen och vispa i smöret. Täck skålen med klingfilm och kyl i minst 3 h eller över natten.

 

  1. Pajskalet: Blanda ihop smör, mjöl, rostad kokos, vatten och rörsocker till en deg.
  2. Tryck ut degen i pajformen (25cm) och låt stå i kylskåpet minst 30 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader.
  3. Nagga skalet med en gaffel och grädda i ugnen ca 25 minuter tills  pajskalet fått en gyllenbrun färg. Låt svalna.

 

  1. Italiensk maräng: Vispa äggvita och salt till ett hårt skum på medelhastighet. Koka under tiden upp en sockerlag av socker och vatten till ca 121 grader i en liten kastrull.
  2. Häll den heta sockerlagen i en fin stråle över äggvitan under vispning. Fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat, i ca 10 minuter.

 

  1. Montering av pajerna: Bred ut den kalla mangocurden i det avsvalnade pajskalet. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa marängtoppar över pajen. Bränn marängen med en gasbrännare.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s