20160416_19025520160416_18584320160416_18593120160416_19001620160416_19014020160416_190210

Denna efterrätt fick fungera som avslutning på lördagens tre-rättersmiddag. Jonna bjöd oss på otroligt god pulled pork och egna pitabröd och på min favorit(båt)förrätt: rostat bröd med rom, rödlök och creme fraiche.  En supertrevlig lördagkväll. Enda nackdelen med för god mat är matkoman man hamnar i efteråt! Blev ingen dans utan fick gäspande dra hem och sova. Men nästa helg blir det stockholmskryssning och kanske lite dans? Hmm.. Man vet aldrig!

Efterrätten jag gjorde var en så kallad Eton mess som liknar mycket på marängsviss. Traditionellt består den av fyra komponenter: vispad grädde, jordgubbar, banan och maräng. Jag har gjort mina egna maränger men om man vill ha en blixtsnabb efterrätt går det bra att köpa färdiga maränger och halloncurden kan bytas ut mot färska hallon. I min Eton mess har jag vispgrädde, maränger smaksatta med vanilj, en halloncurd och färska jordgubbar. Den här desserten är jättegod och somrig och smakerna går att variera enligt eget tycke.

 

Eton mess

Ingredienser

Varmvispad maräng

  • 2 äggvitor
  • en nypa salt
  • 2 msk vatten
  • 1.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljextrakt

Halloncurd

  • 1.5 dl frysta hallon
  • 2 msk smör
  • 2 äggulor
  • 0.5 dl socker
  • 1 lime

Övriga komponenter

  • 2 dl grädde
  • 100 g jordgubbar
  • myntablad

Gör så här

  1. Maräng: Förbered en plåt med bakplåtspapper och värm ugnen till 150 grader.
  2. Koka upp en sockerlag med vatten och socker i en kastrull till 121 grader, börja på med marängen under tiden.
  3. Vispa äggvitor med salt till ett hårt skum.
  4. Fortsätt vispa och häll den heta sockerlagen över marängblandningen i en tunn stråle. Vispa på medelhastighet tills marängen svalnat, ca 10 min. Blanda till sist i vaniljextrakt.
  5. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa maränger på plåten. Grädda i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på plåten.

 

  1. Halloncurd:Lägg hallonen i en kastrull och värm upp. Koka sönder och mosa hallonen. Sila sedan genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna.
  2. Koka upp hallonpurén med socker, smör, limeskal- och saft. Rör ihop maizenan med lite av hallonkoket i en mugg, och tillsätt under omrörning så att purén tjocknar.
  3. Avsluta med att sänka värmen och vispa i äggulorna. Det är viktigt att inte curden kokar så det inte blir klumpigt!
  4. Vispa hela tiden och ta curden från plattan när den tjocknat.

 

  1. Övriga kompontenter: Vispa grädden och smaksätt med lite socker. Skiva jordgubbar. Varva grädde, halloncurd, maränger och jordgubb i glas, toppa med myntablad. Det är bäst att lägga i marängerna just före servering så att de behåller sin crunch.

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s