Summer birthday cake

20160610_16402520160610_16270320160610_16430120160610_16441620160610_164520Nu var det dags för sommarens första tårta. En födelsedagstårta för att fira min kära bror som var här och hälsade på förra helgen. Blev hur glad som helst av  en hel påse full med rabarber från Malax. Skulle inte falla mig in att köpa utländsk rabarber från affären, det känns fel då man vet att det växer som ogräs på så många ställen. Dessutom är de inte lika syrliga och goda.  Tårtan jag gjorde smakade definitivt sommar med både en jordgubbsfyllning och en rabarberkompott. Eftersom min bror är ett Whiskeyfan ville jag få in det också, så det blev en Whiskey-tjinuskisås som fick rinna ner längs med tårtans sida.

Att planera och göra layercakes är nog det roligaste jag vet inom bakning samtidigt som det kan orsaka stress och nervsammanbrott om det inte ser ut som jag tänkt mig. Inre kritikern får man slåss med ibland. Har sett så många otroligt fina och halvt galna såkallade drip cakes där chokladsås/tjinuski eller någon annan sås får rinna ner över kakans kanter och toppen av tårtan dekoreras med allt man bara kan tänka sig. Ska göra en annan version till midsommar. I have a vision! Btw,kan inte fatta att det är redan nästa vecka.

Stay tuned för fler recept i veckan. 🙂

 

Sommartårta deluxe

Vaniljbottnar (2st)

Ingredienser

  • 280 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulverbakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 150 g socker
  • 2 ägg, rumstempererade
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 165 ml mjölk, rumstempererad

Gör så här

  1. Fördbered två formar (15cm) genom lägga bakplåtspapper i bottnen på formarna och smörj formarna med smör eller matolja. Sätt ugnen å 175 grader.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en liten skål. Ställ åt sidan.
  3. Vispa smör och socker vitt och fluffigt i ca 5 minuter.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga emellan varje. Tillsätt vaniljextrakt.
  5. Tillsätt mjölk och mjölblandning i tre omgångar och rör om till en jämn smet.
  6. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i  nedre delen av ugnen i 25-30 minuter, testa med provsticka.

 

Fyllningar

Rabarberkompott

Ingredienser

  • 5 rabarberstjälkar
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 dl socker

Gör så här

  1. Skala rabarbern och skär stjälkarna i cm-bitar.
  2. Koka upp rabarberbitar, socker och vatten tills rabarbern mjuknat, ca 15 min. Låt svalna.

 

Jordgubbsfyllning

  • 1 dl grädde
  • 1 dl kvarg
  • 2 msk florsocker
  • 1.5 dl jordgubbar
  1. Skär jordgubbar i små bitar. Vispa upp grädden tillsammans med sockret.
  2. Rör om kvargen så att den får en jämn konsistens. Tillsätt kvarg och jordgubbsbitar i gräddblandningen och rör om tills blandningen en jämn.

 

Färskostfrosting

  • 100 g smör
  • 100 g florsocker
  • 200 g Philadelphiaost
  • 0.5 lime, saft
  1. Vispa smöret mjukt en stund. Tillsätt florsocker och vispa på medelhöghastighet i ca 10 minuter.
  2. Sänk hastigheten och tillsätt limesaft och färskost. Vispa tills frostingen är jämn och slät. Ställ i kylen.

 

Whiskeytjinuskisås

  • 2.5 dl socker
  • 100 g smör, i kuber
  • 1.5 dl grädde
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 msk Whiskey
  1. Smält socker i en liten kastrull på låg värme. Se till att det inte bränns!
  2. Tillsätt smörkuber lite åt gången och rör om emellan.
  3. Rör i grädden i några omgångar och rör om. Tillsätt salt och whiskey. Låt svalna och häll i en glasburk.

 

Sätt ihop tårtan

Dekorationer

  • färska jordgubbar
  • frystorkade jordgubbar
  • pistagenötter
  • våffelkex
  • macarons
  • kakglitter
  • vitchoklad
  • strössel
  • valfri caketopper

 

  1. Börja med att dela båda bottnarna i två jämntjocka bottnar med en vass kniv. Jämna kakans toppar ifall de är ojämna.
  2. Fördela ett jämnt lager med rabarberpuré på den första bottnen (lämna den yttersta kanten utan puré och fyllning). Fortsätt genom att breda ut ett lager jordgubbsfyllning  Spritsa en ring av färskostfrosting längs med bottnens kant.
  3. Lägg på den andra bottnen och repetera, fortsätt så med den tredje bottnen och lägg till sist på den fjärde bottnen som lock.
  4. Ställ i kylen i minst 10min.
  5. Bred ut ett jämnt och lager med färskostfrosting över tårtan. Ställ in i kylen i 10 min.
  6. Häll droppvis med (avsvalnad) tjinuskisås längs med kakans kanter så att det rinner ner längs med sidan, bred ett tunt lager med tjinuskisås över hela kakans topp.
  7. Dekorera tårtan med macarons, vitchoklad, jordgubbar, våffelkex, kakglitter och pistagenötter. Go crazy!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s