Cinnamon buns

20161004_18272720161004_18273920161004_18281320161004_18283220161004_18290320161004_182926

Här om dan var det ju kanelbulledagen i Sverige och örfildagen i Finland. Har ett sjukt bra recept på kanelbullar som jag alltid använder mig av då jag får bulldille. Fast jag har många bakfavoriter hör nog smörbullar/kanelbullar/örfilar till mina ultimata favoriter. DET ÄR SÅ GOTT. Speciellt med ett glas mjölk till. Att något kan vara så comforting.

Jag medger att dessa bullar inte går att trolla fram snabbt, inte ens på någon timme. Men det är så värt besväret. Ifall man har en dag utan föreläsningar, en lugn söndag eller annars råkar ha lite tid över så testa det här! Jag lovar att det inte går så mycket tid till att knåda och göra, utan största tiden går åt till att låta degen vila och jäsa i lugn och ro och det är det som gör dom så underbart goda. Bolla ❤

Kanelbullar (6 st stora)

Fördeg

Ingredienser

  • 0.5 dl kallt vatten
  • 0.75 dl mjöl
  • 2 g torrjäst
  • 1 tsk kardemumma

Deg

  • 75 ml mjölk
  • 1 äggula
  • 65 g smör, rumstemp.
  • 3.5 dl mjöl
  • en rågad nypa salt
  • 3 g torrjäst

Kanelfyllning

  • 65 g smör, rumstemp.
  • 0.5 msk mjöl
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk kanel

 

  • ägg till pensling
  • råsocker

 

Dag 1

  1.  Blanda vatten, mjöl, torrjäst och kardemumma (om du gör fördegen på bakdagen använder du ljummet vatten och låter stå i 2-3 h) i en skål. Täck med duk och låt stå i rumstemperatur över natten.

 

Dag 2

  1. Gör degen genom att blanda fördeg, mjölk, ägg, smör, mjöl, socker, salt och torrjäst. Arbeta degen i hushållsmaskin i ca 18 minuter, något längre om du arbetar för hand. Låt stå täckt i 1 h.
  2. Platta försiktigt ut degen något och plasta in degen i plastfilm, låt degen vila i kylen i ca 1 h.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
  4. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en rektangel (ca 0.5 cm).
  5. Fördela fyllningen jämnt över degen. Börja rulla försiktigt från degens korta sida till en jämn rulle. Rulla fram och tillbaks och tryck försiktigt så att kanten fäster.
  6. Skär av ändorna och dela sedan degen i 6-7 jämnstora delar.
  7. Vänd bullarna så att snittytan pekar uppåt och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna och strö över råsocker.
  8. Grädda i ugnen i 13-16 minuter.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s