Blueberry semi naked cake

1476102949786147610241532214761022302121476102580848

Hejhej hemskt mycket hej! It’s monday. Men en feel good-måndag! Ja har nämligen levererat denna tårta till ett avskedskaffe och fått riktigt fin feedback. Gårdagen var fylld me bakning och tårtdekorering. Tanken var att göra en tårta som för tankarna till maffiga blåbärsmuffins, så jag gjorde vaniljbottnar med blåbär och kardemumma och fyllde kakan med en citrusig färskostfrosting. Tårtan dekorerades med spritsade smörkrämsrosor, stora buskblåbär, kakglitter, guldkulor och chokladknappar. Cake time!

 

Blåbärstårta med färskostfyllning

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 1.5 dl farinsocker
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 400 g mjöl
  • 1.5 tsk kardemumma
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2.5 dl jogurt
  • 150 g blåbär

Gör så här

  1. Smörj och bröa två formar med löstagbar kant (20cm). Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker ljust och luftigt i ca 5 min. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och malen kardemumma i en liten skål. Blanda jogurt å vaniljextrakt i en kopp.
  4. Sänk hastigheten till den lägsta nivån och tillsätt blåbär. Varva mjölblandning och jogurtblandning tills du har en jämn blandning.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i ugnen i 25-30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
  6. Låt svalna i formarna i 5 min och ta dem sedan ur formarna oc låt dem  svalna helt och hållet på galler.
  7. Använd en vass kniv och skär båda kakorna i två jämntjocka lager. Gör fyllningen.

Färskostfrosting

  • 200 g smör
  • 200 g florsocker
  • 400 g philadelphia
  • 1 citron, saften

Gör så här

  1. Vispa smöret mjukt i 30 sek. Tillsätt florsocker i några omgångar under vispning. Vispa i ca 10 min.
  2. Tillsätt färskost och saften av en halv citron, vispa en kort stund tills smeten är jämn.

Smörkrämsrosor

Ingredienser

  • 85 g smör, rumstempererat
  • 200 g florsocker
  • 2 msk grädde
  • blå/lila livsmedelsfärg
  1. Vispa smöret i några minuter. Tillsätt florsockret i några omgångar och vispa emellan. Vispa frostingen i minst 10 min tills den är ljus och fluffig. Tillsätt grädden. Dela upp frostingen i två skålar. Lägg en klick livsmedelsfärg i den ena och något mindre i den andra, rör om. Ställ åt sidan.

Sätt ihop kakan

  1. Lägg första bottnen på ett roterbart kakbord om du har. Pressa lite citronsaft över bottnen. Bred över ett lager frosting med en spatel. Lägg på andra botten och repetera. Repetera på samma sätt med den tredje. Lägg på den sista bottnen.
  2. Bred över ett jämnt lager med frosting över hela kakan. Spara lite frosting som du färgar blå/lila med livsmedelsfärg.
  3. Använd en spatel till att breda ut största delen av den färgade frostingen längst ner på kakans sida, spara ca 2 msk.
  4. Börja spritsa rosor längst ner på kakans sida. Håll spritsen rakt mot kakans kant och börja med att spritsa i mitten och rör sedan spritsen runt ut mot kanten. Fortsätt uppåt längs sidan och avsluta med några rosor på kakans topp. Tyllen jag använde mig av var Wilton 2D.Spritsa små rundlar här och där bland rosorna, jag använde en liten öppen stjärntyll.
  5. Dekorera med kakglitter, guldkulor, chokladknappar och buskblåbär.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s