Christmasy naked chocolate cake

148222453942614822243047441482224003369

Julig chokladtårta med smak av glögg

Ingredienser

Chokladkaka

  • 2 dl portvin
  • 1 kanelstång
  • 1 krm nejlika
  • 1 tsk ingefära
  • 1,5 dl kakao
  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2.5  dl strösocker
  • 3 dl mjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk salt
  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla två bakformar (15 cm).
  2. Koka upp portvin med kanelstången, nejlika och ingefära. Ta till vara 0.5 dl i en kopp och ställ åt sidan.
  3. Tillsätt smöret och rör i kakaon i kastrullen.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 min.
  5. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål.
  6. Tillsätt mjölblandning varvat med vinblandningen i äggsmeten. Rör om försiktigt.
  7. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i mitten av ugnen i 35-40 min, kolla med en provsticka. Låt bottnarna svalna lite i formen innan du låter dem svalna helt på galler.
  8. Gör frostingen. Jämna av kakornas toppar vid behov. Skär bottnarna i två jämntjocka bottnar.

 

Chokladfrosting

Ingredienser

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3 dl florsocker
  • 0.5 dl kakao
  • 1 dl grädde
  • 100 g choklad
  • 100 g hallon

 

  1. Smält choklad i en skål över ett vattenbad. Låt svalna.
  2. Vispa smör och socker luftigt i ca 10 minuter. Tillsätt kakao, grädde och choklad. Vispa till en jämn blandning.
  3. Sätt ihop kakan: lägg första bottnen på ett fat. Fukta kakan med lite av vinblandningen. Bred ut ett jämnt lager av frostingen och tryck ner frysta hallon. Repetera med tre följande bottnar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s