Éclair au Chocolat

_DSC9106_DSC9125_DSC9105_DSC9124_DSC9112

Här får ni ett perfekt recept om ni vill baka något litet, snabbt och enkelt! Har aldrig tidigare gjort eclairs/profiteroles av petit choux-smet  och det visade sig vara riktigt enkelt. Eclairs är en klassisk fransk bakelse som fylls med valfri kräm och toppas ofta med en ganache. Här är en version med chokladgrädde och ganache. Man skulle också kunna fylla dem med t.ex. vaniljkräm, mochamousse eller bärmousse. Istället för ganache skulle man kunna ha glasyr, tjinuski eller nutella. Eller varför inte köra på en salt version med en ostkräm till nästa fest? 🙂

Som ni kanske märker har bilderna en högre kvalitet än vanligt. Det beror på att bilderna är tagna med en bra kamera och en proffsig fotograf! Thank you Ken! Önskar att bilderna alltid skulle ha så här bra kvalitet, så fint då en del av bilden är blurry och en del riktigt skarp. Vi får se, kanske det blir en fotograf av mig också en dag?

Eclairs med ganache och chokladgrädde

Ingredienser

  • 1 dl vatten, kokande
  • 3 msk smör, i kuber
  • 0.5 msk socker
  • en nypa salt
  • 1 dl mjöl
  • 1 stort ägg

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Koka upp vatten, smör, socker och salt i en liten kastrull.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och rör i mjölet.
  4. Lägg kastrullen på plattan och rör om i ca 1 minut tills degen är jämn. Lägg degen i en skål och låt stå i 5 minuter.
  5. Vispa i ägget.
  6. Lägg degen i en spritspåse med en stjärnformad öppen tyll. Spritsa avlånga degklumpar
  7. Grädda i ugnen i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Låt svalna på plåten i 10 minuter. Låt dem sedan svalna helt på galler.

Chokladganache

  • 50 g choklad
  • 3 msk grädde

Gör så här

  1. Smält choklad i micron tillsammans med grädden. Rör om.
  2. Dela eclairsen och bred ut ett jämnt lager med choklad på toppdelarna.
  3. Hacka pistaschnöt och strö över chokladen.
  4. Gör chokladgrädden.

Chokladgrädde

  • 2 dl grädde
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk kakao

Gör så här

  1. Vispa grädden hård. Blanda i florsocker och kakao.
  2. Lägg grädden i en spritspåse. Spritsa grädde på bottendelen och lägg på locken.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s