Graduation Cakes

20170401_113609.jpg20170401_113735.jpg20170401_114227.jpg20170401_114629.jpg20170401_114640.jpg20170401_114822.jpg20170401_114913.jpg

Glad påsk, hörni! 🙂

Nu ska jag bjuda på två tårtrecept med riktiga sommarvibes. Dom här två tårtorna gjorde jag till en väns examensfest för några veckor sedan. Den ena tårtan är en chokladtårta med hallon-färskostfyllning och den andra är en vaniljtårta med vit choklad-jordgubbsfyllning. Det är alltid nice att få bakningsförfrågningar till olika fester. Då har man chansen att ta ut svängarna ordentligt och göra höga layer cakes. Gillar speciellt den seminakna chokladtårtan med chokladganache. Har fortfarande inte fått nog av dripcakes! Har sett en ny trend nu på instagram och pinterest med tårtor kallade ”brushstroke cakes” som ser helt magiska ut. En sån ska jag nog försöka mig på i sommar 🙂 har två recept jag testat som jag kommer att lägga upp i veckan. Vappen är också på kommande så då ska jag absolut baka nånting roligt. Kanske man skulle göra färgglada donuts med glace istället för traditionella munkar? To be continued…

Vaniljtårta med vit choklad-jordgubbsfyllning

Vaniljbottnar

  • 5 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1.5 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en form (20 cm) genom att lägga en rundel av bakplåtspapper på formens botten, samt en remsa längs med kanterna dubbelt så hög som formen (detta gör att kakan blir högre och jämnare). Bakplåtspappret hålls bäst om man smörjer formen.
  2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i 5-10 minuter. Blanda under tiden resten av ingredienserna, sikta i mjölblandningen då du vispat färdigt. Vänd om i blandningen försiktigt med en slickepott tills smeten precis går ihop.
  3. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i ca 40 minuter, använd en provsticka för att se om tårtan e klar.

Jordgubb-vit chokladfyllning

  • 150 g vitchoklad
  • 1 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl jordgubbar, hackade

Gör så här

  1. Hacka chokladen. Lägg gelatinet fem minuter i kallt vatten.
  2. Koka upp 1 dl vispgrädde och häll det över chokladen.
  3. Krama ur vattnet ur gelatinet och blanda ner i chokladblandningen.
  4. Vispa 2 dl grädde och vänd ner i chokladblandningen tillsammans med hackade jordgubbar. Låt stå kallt.

Chokladtårta med hallon-färskostfyllning

Chokladbottnar

Ingredienser

  • 5 dl mjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl farinsocker
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2.5 dl mjölk/mandelmjölk/havremjölk
  • 1 dl matolja
  • 2 ägg
  • 2 dl vatten

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Förbered två smorda formar (20 cm) och klä formen med bakplåtspapper på samma vis som vaniljtårtan. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
  2. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa med elvisp tills smeten går ihop.
  3. Koka upp vattnet och tillsätt lite åt gången under vispning. Vispa på hög nivå i ca 1 minut för att få in luft i smeten.
  4. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i ugnen i 35-40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt svalna en stund i formarna innan du tar ut dom och låter dom svalna helt på ett galler.

Hallon-färskostfyllning

  • 200 g frysta hallon
  • 1 dl florsocker
  • 100 g färskost
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl grädde

Gör så här

  1. Koka hallonen i 2 minuter.
  2. Blanda hälften av hallonen med färskosten och florsockret.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden.
  4. Tillsätt gelatinbladen i andra hälften av hallonen. Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskosten och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt det gärna stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Vit chokladganache till chokladtårtan

  • 100 g vit choklad
  • 3 msk grädde
  • rosa karamellfärg
  1. Gör ganachen då du har brett ett lager med frosting på chokladkakan (instruktioner hittas nedanför). Smält vit choklad i micron i en till två gånger i 30 sek omgångar. Rör om.
  2. Blanda i grädde och karamellfärg. Låt svalna i 10 minuter.

Vaniljfrosting (räcker till två tårtor)

  • 450 g smör
  • 900 g florsockret
  • 1-2 msk grädde
  • 1,5 tsk vaniljpulver
  1. Vispa smöret mjukt med elvisp.
  2. Sikta i florsockret i omgångar, vispa på hög hastighet. Vispa till en luftig och ljus kräm, i ca 10min.
  3. Tillsätt vaniljspulver och grädde.

Lägg ihop tårtorna:

Vaniljtårta:

  1. Dela tårtbottnen i fyra jämnstora bottnar.
  2. Blanda vatten med lite citronsaft och pensla tårtbottnarna med blandningen.
  3. Lägg första bottnen på ett underlägg. Lägg några dl frosting i en spritspåse med en rund tyll. Spritsa en ring längs med kakans kant (detta för att ”låsa in” fyllningen). Ta ut jordgubbsfyllningen ur kylen och bred ett jämnt lager med fyllning inom ringen. Repetera med två följande bottnar. Lägg på sista bottnen.
  4. Bred ett jämnt lager med frosting över hela kakan. Ställ i kylen.
  5. Bred över ett till lager med frosting över hela tårtan.
  6. Dekorering: Använd en pensel till att dutta kopparfärgat kakglitter på kakans sida. Ta lite frosting och färga den ljusrosa med rosa karamellfärg. Använd en tyll med stjärnformat munstycke för att spritsa rosor på tårtan, använd en mindre tyllar för att spritsa små stjärnor på tårtan. Dekorera med macarons, chokladbollar, jordgubbar och strössel.

Chokladtårta:

  1. Dela tårtbottnen i fyra jämnstora bottnar.
  2. Blanda vatten med lite hallonsylt och pensla tre av tårtbottnarna med blandningen.
  3. Lägg första bottnen på ett underlägg. Lägg några dl frosting i en spritspåse med en rund tyll. Spritsa en ring längs med kakans kant (detta för att ”låsa in” fyllningen). Ta ut hallonfyllningen ur kylen och bred ett jämnt lager med fyllning inom ringen. Repetera med två följande bottnar. Lägg på sista bottnen.
  4. Bred ett jämnt lager med frosting över hela kakan. Ställ i kylen.
  5. Gör vit chokladganachen
  6. Dekorering: lägg ganachen i en spritspåse med en liten rund tyll. Håll tyllen mot kakans kant och låt ganachen rinna ner längs med kakans kant. Spritsa ett tunt lager med ganache över kakans topp. Ställ i kylen en stund.
  7. Spritsa små frostingstjärnor med en liten stjärnformad tyll. Dekorera med macarons, färska hallon, chokladbollar och kakglitter.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s