Strawberry layer cake

20170519_141952.jpg20170519_141940.jpg20170519_142400.jpg20170519_142428.jpg20170519_142435.jpg20170519_142432.jpg

Tjohejsan. Återigen en regnig dag men jag klagar inte. Ibland är det skönt att ha en ledig dag och ha en bra ursäkt att hänga inomhus och bara ta det lugnt. Har gått igenom garderoben och lagt upp sommarkläder jag inte använder längre på fb-loppis. Beställde i samma veva en ny sommarklänning som jag hade lätt att se mig i på sommarens dansgolv! Helgen var fartfylld med parkhäng, bröllop och examensfest. Riktigt kul helg med andra ord. Det vill ju bli lite så att sommarens helger snabbt blir fullbokade och man blir nästan stressad över allt man skulle vilja hinna med på dessa korta månader. Som tur är har vi ju fått en del riktigt varma och sköna dagar. Minns ju hur grymt kallt det var förra året i juni…

Denna tårta gjorde jag för ett tag sen men har inte haft tid att blogga om den. Det är alltså en jordgubbstårta med chokladbottnar, jordgubbs-färskostfyllning, dekorerad med chokladganache och förvånansvärt goda färska jordgubbar. Detta var ett beställningsarbete som jag blev riktigt glad över att få göra!

Jordgubbstårta

Chokladbottnar

Ingredienser

  • 5 dl mjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2.5 dl mjölk/mandelmjölk/havremjölk
  • 1 dl matolja
  • 3 ägg
  • 2 dl vatten
  • 2 dl farinsocker
  • 2 dl kakao
  • Gör så här
    1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en form (20 cm) genom att lägga en rundel av bakplåtspapper på formens botten, samt en remsa längs med kanterna dubbelt så hög som formen (detta gör att kakan blir högre och jämnare). Bakplåtspappret hålls bäst om man smörjer formen med smör eller olja.
    2.  Blanda ihop de torra ingredienserna i en stor skål.
    3. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Koka upp vatten och blanda i kakao och farinsocker i en liten skål. Tillsätt kakaovätskan och vispa med elvisp tills smeten går ihop.
    4. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i ugnen i 35-40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt svalna en stund i formarna innan du tar ut dom och låter dom svalna helt på ett galler.
    5. Dela de båda bottnarna med en vass kniv så du får fyra jämntjocka bottnar.

 

Jordgubb-cream cheesefyllning

Ingredienser

  • 200 färska jordgubbar
  • 1,5 dl grädde
  • 200 g färskost
  • 0.5 citron
  • 1 tsk vaniljextrakt

Gör så här

  1. Skär jordgubbarna i små bitar.
  2. Vispa grädden, tillsätt färskosten då grädden ännu är ganska rinnig.
  3. Blanda i vaniljextrakt, citronsaft och jordgubbsbitarna.

 

Frosting

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 350 g florsocker
  • 0.5 dl färskost
  • 2 msk citronsaft
  • svart livsmedelsfärg
  1. Vispa smöret mjukt, tillsätt philadelphia. Sikta i florsocker lite i taget, medan du vispar. Vispa frostingen i ca 10 min tills du fått en jämn konsistens. Smaksätt med citronsaft. Om frostingen är för tjock kan du vispa i några tsk grädde. Ställ i kylen.

 

Vit chokladganache 

Ingredienser

  • 100 g vit choklad
  • 3 msk grädde
  • 1 droppe rosa karamellfärg
  1. Gör ganachen då du har brett ett lager med frosting över chokladkakan (instruktioner hittas nedanför). Smält vit choklad i micron i en till två gånger i 30 sek omgångar. Rör om.
  2. Blanda i grädde och karamellfärg och häll ganachen i en spritspåse. Låt svalna i 10 minuter.

 

Sätt ihop tårtan:

  1. Vänd första bottnen upp och ner på ett fat, lägg 3-4 dl frosting i en spritspåse och spritsa en ring längs med kakans kant. Bred ut jordgubbsfyllning inuti rundeln,  lägg på nästa botten. Repetera proceduren med två följande bottnar. Lägg på sista bottnen.
  2. Använd en spatel till att fördela resten av frosting (spara några msk till dekorering) jämnt över hela kakan. Jämna ut kanter och topp med en spatel av metall för att få ett jämnt resultat. Ställ i kylen i minst 10 min. Gör chokladganachen.
  3. Klipp ett litet hål i spritspåsen och spritsa ganachen längs med kakans kant så att ganachen rinner ner på sidan. Ställ i tårtan i kylen.
  4. Dekorering: dekorera tårtan med färska jordgubbar och spritsa små frostingstjärnor med en liten stjärnformad tyll. Ställ i kylen. Ta fram 30 minuter före servering.

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s