Donuts

Imorgon är det valborgsafton. Glada vappen till alla! 🙂 Till vappen hör såklart munkar och mjöd. Gjorde mina egna munkar för första gången. Var lite läskigt att koka oljan men det gick helt bra. Man måste bara se till att ha en tjockbottnad kastrull och att man vaktar kastrullen ifall oljan skulle bli för varm och börja brinna. Då är det bara att kväva elden med kastrullocket. Inget vatten! Vi fyllde munkarna med hallonsylt. Dom är så otroligt goda då de fortfarande är varma. Namnam..

Tips: testa att oljan är tillräckligt varm genom att lägga i en bit vitt bröd. Om brödbiten blir gyllenbrun på 30 sekunder är oljan rätt temperatur. Om ni har en mätare så ska oljan vara ca 170 grader.

Munkar

Ingredienser 6 st

  • 25 g socker, plus socker att strö över munkarna
  • 0.75 dl mjölk
  • 8 g jäst
  • 25 g smör
  • 160 g mjöl
  • En nypa salt
  • 1 äggula
  • växtolja till fritering

Fyllning:

  • Hallon- eller jordgubbssylt

Gör så här

  1. Värm socker och mjölk till sockret har smält. Låt inte mjölken koka. Sätt undan kastrullen.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll hälften av den något avsvalnade mjölkblandningen (37grader) i bunken med jästen. Sätt kastullen med resterande mjölken tillbaka på plattan och tillsätt smöret. Värm blandningen i ca 3 min.
  3. Sikta mjölet och saltet i en stor skål och gör en grop i mjölet. Tillsätt äggulorna, jäst-mjölkblandningen och den varma mjölken. Rör i mjölet från kanterna.
  4. Häll degen på ett mjölat bakbord och knåda några minuter tills degen är jämn och elastisk. Täck skålen med plastfilm och låt jäsa i 1-1,5 h, tills degen har dubblat i storlek.
  5. Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda något. Dela degen i sex delar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30-40 minuter under en bakduk.
  6. Förbered en skål med strösocker och värm oljan i en tjockbottnad kastrull. Oljan bör täcka 1/3 del av kastrullen. Fritera munkarna i en par minuter tills de är gyllenbruna. Lyft munkarna med en hålslev till tallriken med socker. Rulla i sockret och lägg munkarna på ett underlag.
  7. Häll sylt i spritsen och spritsa sylten i munkarna genom att trycka spritsen in i munkarna. Servera med ett glas mjöd.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s